2010. április 30., péntek

Óbuda gyertyái

Ilyentájt, április-május fordulóján mindig ünneplőbe öltözik szűk hazám, Óbuda. És ettől az én lelkem is. Majdnem hogy karácsonyi hangulatom van. Pedig azért ilyenkor már elég távol érezzük a telet. Csakhogy, Karácsonykor mi díszítjük gyertyákkal a fenyőket, míg ilyenkor a Természet a vadgesztenyefákat. És hol van a mi díszítési kultúránk ahhoz képest, ahogy a Tavasz pompába öltözteti ezeket a nagyszerű fákat? Radnóti Miklós vall erről gyönyörűen Naptár című versében:

„Szirom borzong a fán, lehull,
fehérlő illatokkal alkonyul.

A hegyről hűvös éj csorog, lépkednek benne lombos fasorok.

Megbú a fázós kis meleg,

vadgesztenyék gyertyái fénylenek.”  
 

(Óbuda, 2010. április 29.)Óbuda gesztenyefáiról is híres. A Péter-Pál plébánia körüli parkot a szentséges környezet mellett a méltóságteljes fák is különleges hangulatúvá varázsolják.
A Kiscelli-lejtő és -parkerdő sajátságos töltését a gesztenye-fáknak (is) köszönheti. Az én szívemhez mégis a Szentlélek tér fái állnak a legközelebb. Talán azért, mert szinte mindennap látom őket. Utam ott vezet el hazáig (vagy a Polgárig), akár a villamostól, a HÉV-től vagy valamelyik busztól jövök. Ha reggel munkába megyek, nem szeretek a téri villamosmegállóba menni, mert ott mindig nagy a tömeg. Ilyenkor azonban inkább vállalom a kényelmetlenséget, csak azért, hogy gyönyörködhessek a fehérbe öltözött fák nemes pompájában.
gyeszetnye_2 Fotózom is őket, természetesen. Nem is tudom mennyi kép lapul a digitális archívumban, a legtöbb azonban magamnak készül. Annyira eleven a látvány, hogy nagyon nehéz ellenállni a komplex behatásoknak. Sokszor nem is akarok. Nem keresem a "képet", hagyom, hogy elragadjon egy-egy hangulat. Ha nincs gép nálam, akkor is elidőzök a fák között. Ez az egyik legszebb időszaka a tavasznak.
Földanya így köszönti előre azokat a gyermekeit, akik maguk is gyermekekkel áldották meg életünket...

2010. április 28., szerda

Csak egy vers a holnapokra

József Attila
(A SZERETŐK HALLGATVA ÁLLTAK...)

A szeretők hallgatva álltak, Tótükör – Pacsmag, 2007
A tóban elrejtették szivüket
S megbeszélvén a hullámokat,
Széjjelváltak.

Most már kimehetsz a partra,
Kinálhatsz nevetve egy almát föl a fának,
Nagyot szaladhatsz -
A tóból minden kanyarodónál
Hűvös szemmel egy arc fordul utánad.

2010. április 27., kedd

Ami belülről jön

Ma is a városból indultam Újpestre. Előbb azon az ellentmondáson tűnődtem el az úton, hogy télen a természet lemeztelenedik. A föld is, a fák is elveszejtik ruháikat, csak nagy ritkán takaróznak lenge dérfátyolba, vagy súlyosabb hólepelbe. Az ember meg felöltözik. Aztán ahogy tavaszodik és tovább melegedik az idő, úgy kerül le egyre több ruha mirólunk, és úgy lesz a természet egyre felöltözöttebb. Mindez annak a kapcsán kezdett el motoszkálni az agytekervényeim között, hogy mennyi szép nő rohangászik ebben a városban. (Persze az egész országban!) Ez meg azért tűnt fel, mert ugye a jó idő beköszöntével lekerülgetnek a nagykabátok és az egyéb formatakaró öltözeti kellékek. Ahogy a virágok kibomlanak a harmatos reggeleken, úgy nyílnak meg szemeink láttára a tavasznak viruló lányok, asszonyok. És ez lesz még jobb is. Ha valamiért ki tudnak manapság strandra csalni, az csak a látvány...

Aztán a szépség kezdett el foglalkoztatni. A fogalom. Mi a szép? Mitől válik valami, vagy valaki a számunkra széppé? Van-e, lehet-e egyáltalán egyetemes szépségről beszélni? Hiszen akit én szépnek látok, azt más nem biztos, hogy annak. Amíg más el tud andalodni egy szép harmónián, attól lehet, hogy én a világból ki tudnék futni. Egy rigónak gyönyörűség egy giliszta, még egy horgásznak is, az "Istenek a fejükre estek"-ben meg úgy nézett a kis bushman a fehérneműben tüskék között szambázó szőke bigére, mint egy szürkegém a francia krémesre.
Ezek szerint azt mondhatjuk, hogy a szépséget a szükség alapvetően behatárolja? Ha szomjas vagy, ne igyál bort? Nemcsak azért mert a víz a legjobb szomj oltó, hanem azért, mert az íze másodlagos lesz. (Jó borból úgysem lehet annyit inni, hogy eltelj vele. Vagy a pénztárcád nem bírja, vagy te.) Az élvezetnek pont ez a lényege: a "dolgokat" magukért szeretni. A használati tárgy nem ajándék, és kiéhezetten mindegy kivel elégíted ki magad, nem a másik számít, hanem önmagad. Igazán az a szép, akit/amit a szívünkkel látunk. A tanyán felnőtt embernek Budapest egy börtön, nekem meg a világ legszebb helye, mert nemcsak a szükség köt ide, hiszen odébb állhatnék, hanem a szívem. Az igazi szépség belülről fakad, csak belülről láthatjuk is meg. És csak az, akinek szól, vagy aki megérti. Vagyis abban találsz gyönyörűséget, amit nemcsak szeretsz, meg is érted, vagy elfogadod, hiszen azért szereted.
Egy tájat láthat a szemed szépnek, ha átrohansz rajta, nem kapsz tőle többet, mint egy egyéjszakás kalandtól. Ha elidőzöl benne, beszívod az illatát, megérzed a különböző hangjait, amit a játszi szelek keltenek együtt a madarak dalával, már nem a szemeddel, hanem a lelkeddel látod. És ha fotózol, egész más képet is hozol haza onnan.

Számtalan nőt látok ilyennek-olyannak. Lehet, ha megismerhetnék egy az utamba akadt, lélegzet elállító szépséget, egy pillanat alatt mázként töredezne le róla a belsejéből sugárzó negatív erők miatt. Míg egy kevésbé figyelem felkeltőt egy órás beszélgetés után mindennél szebbek láthatnék. És nemcsak azért nem szólítok le olyan szép, vagy érdekes arcú embereket, akiket szívesen fotóznék, mert gátlásos vagyok. Azért is, mert ahhoz, hogy képileg közel tudjak hozzájuk kerülni, előbb emberileg kell. Nem a külseje felől akarom megközelíteni. Az első, kívülről jövő benyomás azonban sok mindent takar. Nem akarom annak a lehetőségét megadni, hogy a saját rossz felismerésem kapcsán más becsapottnak érezze magát.
A belső szépséget a lelki harmónia és az ebből táplálkozó szeretet teremti meg. Ez nagyon sok összetevőből áll. A külső behatások megfelelő feldolgozásának és a belülről fakadó démoni erők elfojtásának a képességéből. Vigyázni kell, saját érzéseink elhomályosíthatják szemeinket, a lelkieket is. A rózsaszín ködben hallott angyali szavak a képzeletünkből jönnek, nem a másik lelkéből. És a rózsaszín ködben sokszor nem a másikhoz szólunk, hanem magunkhoz. Azért nem vesszük észre a hibákat, mert nem akarjuk. Holott az igazi szeretet csak a hibák elfogadásán keresztül érhet tartóssá. A barátaink azért a barátaink, mert a hibáikkal együtt szeretjük őket. A szerelmünk meg azért az szerelmünk, mert azt hisszük, hogy nincs hibája. Aztán a kémia felszívódása után úgy válnak láthatóvá a hibák is, mint hajnalban a nap első sugarára a réti virágok. Ekkor dől el mennyire időtállóak az érzéseink. A baráti szeretet örök. És ez az alapja minden mély emberi kapcsolatnak. Azt csak az emberségen keresztül lehet megtalálni. Frank Zappa fogalmaz erről nagyon találóan: "A szerelmem az a barátom, akivel le is fekszem."

Szóval, csak gyönyörködöm a külsőkben. Fáj néha a szívem, ha érzem a jó kép, vagy egy érdekes ismerettség lehetőségének az elmulasztódását, de így is van rendjén. Ha egy találkozás elrendeltetett, az égiek úgyis megteremtik erre a lehetőséget. Az igazi figyelmet közvetlen környezetemre kell irányítanom, hogy akik fontosak a számomra, vagy én nekik, a szívemmel láthassam őket, és ők is az enyémet. De szeretem a szemem rajta felejteni a világon. Talán azt is másképp tudom nézni. Mindig meg kell próbálni a felszín alá nézni, vagy ha nem lehet, legalább érezni. Sok mindennel lehet így találkozni, amivel sokan nem. A legromosabb külsejű ház ablakából a bent élők világító szelleme világíthat felénk...

Kirakat – Szentendre, 2005 (Egy pillanat az 55-ből)

2010. április 26., hétfő

Blogarculat

blog_new Az új blog kapcsán kapott el a hév, hogy ezt is három oszlopossá tegyem. Már olyan sok volt a jobb oldalon lévő információ, hogy egy csomó dolog nagyon alulra került. Így talán kicsit javítottam ezen a problémán. Kicsit bénáztam az oldalsávok feliratainak nagyságával. Valamiért átállítódott, és sehogy sem jöttem rá, hogyan állíthatom vissza. A beállító panelen nem lehetett, vagy én nem tudtam, hogyan, a html-hez meg kicsit lassú vagyok. Elnézést, ha valaki épp akkor járt az oldalon. Volt rendesen káosz :)
A monitorom 1920x1080-ra van beállítva, ezért ehhez optimalizáltam a fix hátteret. Sajnos az 1024-es hosszabb oldalra beállítottak nem sokat látnak a két oldalból, bár lehet, hogy nem is sajnos. Minden esetre azért a fenti képen látható, hogy mi látható egy nagy monitoron. Az ő kedvükért ezért idetettem alulra az érintetlen háttérképet. Befejeztem a bolgok beállításait. Lesz időm mást is írni...
Tavaszi panoráma – Szársomlyó, 2009

2010. április 25., vasárnap

Barackvirágok

Párkák – Szamár-hegy, 2005Itt van az ideje, talán lassan el is virágzanak. Ennek azonban csak örülhetünk, mert hamarosan termésbe fordulnak és megajándékoznak bennünket hamvasan mosolygó gyümölcseikkel. A sárgabarack az egyik kedvencem. Akármilyen formában. Úgy, ahogy van, akár a fáról közvetlenül, dunsztos-, vagy pálinkásüveghez igazítva az állagát, jöhet! Anyám mázsaszámra főzte be. 100 üveggel biztos elrakott lekvárnak. (Jó, akkor ez legalább olcsó volt.) Egyszer rajtakaptak éjszaka a spájzban, amint egy literes üveg végét kanalazom ki. Kezdték érteni, miért fogy olyan gyorsan... Voltam vagy 10 éves???
Fiatal koromban a kedvenc reggelim egy félbevágott zsemlecipó volt, vastagon megvajazva mind a két fele, és egy negyedüveg lekvárral meg is rakva. Lement mellé egy liter tej is. Még volt kapacitásom. A sárgabarack-lekváros palacsintával csak a tésztájába reszelt almás vetekedhetett (jó vastagon megszórva fahéjas porcukorral). Anyám azt telente szokott készíteni. A központi fűtés csapnivaló volt (ja kérem, kis pénz, kis szolgáltatás). Ha hideg volt odakinn, akkor odabent is, és akkoriban volt bőven. Így kiszorultunk a konyhába. Valami mindig sült, és attól ott legalább meleg volt. Nagyon szerettem kint ücsörögni a kis sámlin, míg Anyám sütögette a jó vaskos, almareszelékkel telt tésztákat. Nem nagyon kerültek tálra, ott helyben, forrón faltuk őket és jókat röhögtünk.
Általános iskolás osztályfőnökömnek sosem tudtam megbocsátani, hogy egy családlátogatást pont palacsinta sütésre időzítette. Nem elég, hogy részletesen beszámolt a nem éppen jó cselekedeteimről, de fel is falta az összes lekváros palacsintát, csak a kakaósból, meg a túrósból hagyott. A túróst sosem szerettem, ma sem. Minden másban igen, palacsintában nem, nem tudom miért? A kakaós meg olyan unalmas ízű, de ha nincs más, jöhet.
Gyerekként a világból ki lehetett a szilvalekvárral kergetni (a csülökpörkölttel is :). A derelyét is barackkal kellett készítenie Anyámnak. Barackos gombóca valami mese volt (a mag helyére mézes diót tett), bár abból szerettem a szilvásat is. Ma már nagyon is szeretem lekvárnak is, nem csak szatmári, vagy őrségi párlatként, mint ahogy ráéreztem a feketeribizke és az áfonya lekvárállagának nagyszerűségére is. A barack azonban ma is az első számú alapanyag. (Na jó, az eper csak azért nem, mert nem vagyok Krőzus, hogy azt a mennyiséget beszerezzem, amiből jutna lekvárnak is, befalni csak úgy, és még száraz pezsgős kellemes hangulatú estékre is.)
Lám, kezembe akad egy kép, és hová el nem kalandoznak a gondolataim ennek a vasárnapi semmitmondásnak az okán...

2010. április 23., péntek

Zeneszó

zeneszo Sok szeretettel hívok meg Mindenkit, Blogbarátokat, Ismert és Ismeretlen Látogatómat a mai napon elindított zenei blogom oldalaira. Remélem, eddigi olvasóim itt is találtok magatoknak érdekességeket, elsősorban a zenéken keresztül, de abban is bízom, hogy lesz mit olvasnotok is itt.
Jel(zene)szóm: " A zene a legjobb." FZ

2010. április 22., csütörtök

Áldás...

Névnapokkor szoktam úgy köszönteni a nekem kedves embereket, hogy olyan legyen minden napod, mintha a névnapod lenne. A Föld ünnepli ma általunk a Napját. És ahogy megkérdőjelezhetjük a hozzá állásunkat azokkal szemben, akikkel csak az ünnepeiken vagyunk kedvesek, figyelmesek, szeretetteljesek, úgy kérdőjelezhetjük meg az Emberiség hozzáállását Egyetlen Otthonához. Hiába az egyéni, vagy a csoportos aggodalom és tenni akarás a Kék Bolygó jövőéjért, ha az ipari társadalmak érdekelt és sajnos befolyásos köreinek közönye jó esetben, ha ma odafigyel arra, hogy hol is él.
Áldás és termés – Egerbocs, 2007 Egy ideje azonban mintha változnának a szelek. A generációváltás jó hatással lehet a jövőnkre. Az új nemzedékek korábban válnak érett gondolkodásúvá, és egyre jobban odafigyelnek arra, hogy milyen erőfeszítések fulladnak bele a profit bűzös mocsarába. Hamarosan ők kerülhetnek az egész világon döntési helyzetbe. De nem csak az ő kezükben van a kulcs. A miénkben is, hogy folyamatosan mutatunk-e fel nekik példákat, még ha ez most szélmalomharcnak is látszódik. Az egyéni szerveződésű szándékoknak egyre hangosabbnak kell lenniük, mindenhová el kell érjenek. Nem elég áldásért könyörögnünk, ha termést is akarunk, kevés az ima, ha nincs mellé tett...

2010. április 20., kedd

Táncoló Bikák

Már az oldalsávra is kikerült az új mandala, Padparadsa is beharangozta új bejegyzésében, a Bika jegyébe bolyongtunk át ennek a napnak a beköszöntével. Nem akarok senkit sem megijeszteni, nincs szándékomban a fent említett Blogcimbi babérjait megtépázni, csupán saját megközelítésemben ejtek néhány szót a reggel bekövetkezett, és 31 napon át tartó állapotról.

A cím sem véletlen. A Bika jegy különös hatással van rám. Biztos nem kéne, hiszen a föld elfojtja a tüzet, vagy más megközelítésből: az Oroszlán le akarja győzni a Bikát (no, ez még nem sikerült nekem). Jelenleg három olyan Kedves Ismerősöm van, akik a Bika jegy szülöttei. Valamilyen számomra felfoghatatlan (igaz nem is törekszem a megoldásán) okból mind a háromnak lételeme a tánc.Balerina (kis tyúktaréj) – Pilisszentkereszt, 1987 (Egy pillanat az 55-ből)
Az egyik egész életformáját ennek rendeli alá egy jó ideje. Hozzá ebben az évben már 40 éves ismeretség köt, és ezen felül számtalan ilyen-olyan-amolyan megtapasztalás. Az élethez való alapvető átszemlélődésemet neki köszönhetem, immáron több mint 3 éve megesett újbóli találkozásunk óta.
A másik egy nagyon tehetséges ifjú művész. Egyedi hozzáállása van a tánchoz, gyerekeket tanít, alternatív gondolkodású filmeket ötöl ki, amikben szerepel (táncol) is és mellette kiváló modell. Időnként abban a kegyben részesülhetek, hogy fotózhatom.
A harmadik... virtuális barát. Csak tudom, Tőle, hogy köze van a tánchoz. Nem tudom, mi. Érdekelni érdekel ugyan, de betartom a (férfiak számára legalapvetőbb) szabályt, nőt sose kérdezz önmagáról! Majd elmondja, ha akarja.

Szóval őket köszöntöm ezzel a rövid bejegyzéssel és a képpel. Nekik kívánok előre is ünnepélyes születési évfordulót, legyen ebben a 31 napban bármikor. Velük köszöntöm a hamarosan beköszöntő májust, az új és megújuló szerelmek havát. Minden év legszebb hónapját, mely az anyákkal kezdődik majd és a gyermekekkel fejeződik be. Mi lehet e két fogalom között a legerősebb összekötő kapocs más, mint a szerelem! És lehet-e a szerelemről szebb nyelven beszélni, mint egy nő táncának vágyról szóló énekével...

2010. április 19., hétfő

Isten virágos kertjében

Az Újlaki-hegy dél-keleti lejtőjét nevezte el így egy Kedves Ismerősöm. Két éve voltunk ott együtt (jómagam rendszeresen feljárok, hol egyedül, hol Zotyóval), ilyentájt. Akkor korán mentünk. A szemünk láttára nyíltak ki az éledő fényben a virágok. A törpe nőszirmok mellett a kései kökörcsinek, epergyöngyikék, köztük a szinte közönségesnek számító korai kankalinok és tömegesen a pimpók. A harmat csillogásában millió apró tündér tündöklött az éltető fényben. A lejtő fölött, egy arra alkalmas mészkőtömbön egy csillogó ősz hajú néni ült. Mozdulatlanul, mintha meditálna, de a szeme a virágokkal beszélgetett. Derűs szemével felénk nézett, és csengő hangon kívánt szép napot. Ugye milyen mesés? – kérdezte tőlünk. Válaszként én csak hümmögni tudtam, valami nagyon fennkölt érzés volt ez így együtt, nem nagyon jött szó a számra. Isten virágos kertje – válaszolt a társam. Valami átsuhant az arcán, a Fény, amire mindannyian vágyunk, és szemét visszafordította a lejtőre. Nem zavartuk imáját, elköszöntünk és tovább mentünk utunkra. És nem akartunk visszanézni, mert lehet, hogy már nem is láttuk volna ott...

Tegnap ugyanazzal a Kedves Ismerősömmel készültünk egy könnyed sétára. F-1 volt, engem érdekel, így déli indulás lett a dologból. De nem is terveztem nagy utat. Hűvösvölgy - Reptér - Virágos-nyereg - Guckler-sétány - Fenyőgyöngye. Elég így elsőre. Már nagyon él a természet. Minden zöld, és a reptér után a rét és a hegyek találkozásánál vezető út mente már tiszta virág volt. Minden sárgában-kékben vírított a héricsektől, pimpóktól és a gyöngyikéktől, s mint fehér gyöngyök egy díszes ruhán, úgy csilingeltek közöttük a kőtörő füvek apró, fehér szirmai. Önfeledten zengő madárdal kísérte a látványt. Ha a nap is kisütött, kimondottan meleg is lett.

Szép volt.

 Fénytermés - Guckler-sétány, 2010. április 18. A Guckler-sétány vége felé ismerek egy kis, rejtettebb részt, ami remek virág élőhely. Ott láttuk az első nőszirmokat. Aztán egyre többet, mintha a szemünk láttára, valami varázslatra bújtak volna elő. Egy kézilabda pályányi területen több gyöngyikét számolhattunk volna, mint előtte az egész úton. Pedig már a vége felé jártunk. Kicsit el kellett időznünk. Töltődni a látvánnyal. Eközben figyeltem fel a színes kavalkádból kiváló, már termésbe fordult kökörcsinekre. A sok színes, magakellető ifjú hetéra között színtelenül, de fehér szálaiktól fénybe borulva álltak büszkén a káprázatos sokaságban. Szál egyenesen, egyszerűen és mégis, valami többet hordozva magukban, mint a pompázó, illatozó virágszőnyeg. Ők már megtették a magukét. Csak a fény vár már rájuk és azontúl a megújulás. A nénire gondoltam, a két évvel azelőtti napra, amikor felemeltem a fényképezőgépet, meg arra, hiszen az egész Föld Isten virágos kertje...

2010. április 16., péntek

Pörgettyű

Úgy kell nekem, ezen a héten eddig minden nap nyomtam fel valamit, magamnak tartozom vele, hogy ma se maradjak le :) Ez került elő, mert vidámnak gondolom. Tetszett ez a káosz, azért is emeltem rá a gépet. Egy darabig türelmesen vártam valami szélre, de a "boha" (Shámi szleng) égnek nem akart fújni. Nem baj, gondoltam, majd a Ps-ban megfúvom én.
Szóval, ha nem akar semmi sem mozdulni körülöttetek, ne az égből várjátok a segítséget, hanem lendítsetek egyet a kerekeken!
Színpörgettyű – Ferencváros, 2008 (Részlet aA Hétköznapi csendéletek sorozatból)
Bár most épp borong, de a hétvége szép lesz. Nem is nagyon akarok monitort látni. Hívogat a természet, szerintem kilátogatok a lágy ölekre, hátha láthatok, tapasztalhatok és hozhatok valami újat. De ha csak kiengedek és feltöltődöm, akkor is jó :)
Napos, vidám, pörgettyűs hétvégét Nektek, Blogcimbik és Ismeretlen látogatóim!

2010. április 15., csütörtök

Jótanács

Csak délután tartott rám igényt a második otthonom, ezért reggel volt időm felforgatni a könyvespolcokat. A Dzsungel könyvét keresem egy ideje. Valaki biztos elkérte és én azt felejtettem el, hogy ki, az illető meg azt, hogy vissza kéne hozni. Na mindegy, semmi sincs véletlen, mert a kezembe akadt egy Bob Dylan kötet. Biz'isten nem emlékszem mikor vettem, s talán még bele sem néztem.
(Nem szeretem hallgatni. Bitang jók a szövegei, de a hangja valahogy nem jön be nekem. Viszont óriási tisztelettel vagyok a zenei munkássága előtt is. Igazán nagy nevek nyúltak a szerzeményeihez, és tették örökkévalóvá egymást.)
Be kellett mennem a városba, bele is ejtettem a tatyómba, hogy beleolvashassak... A Deák téren, a metróra várva leszólított egy kissé gyanús pofa, kérdezősködni akart tőlem egy ennek megfelelő ívvel és íróeszközzel a kezében. Látta az enyhén nem tetszésbe forduló képemet, ezért gyorsan így szólt: Nem politika! És csak 10 másodperc. Jól van, belementem, minél előbb szabadulok, annál jobb. A végén megkérdezte, hogy megadom-e a nevemet: Kösz, nem - és jött a metró. Újpestig van idő, gondoltam, és kihalásztam a kötetet. Szokásommal ellentétben az elején kezdtem...

Bob Dylan: Jótanács Geraldine-nak mindenféle születésnapjára

tarts irányt. tarts lépést. az emberek
félnek attól aki nem
tart velük lépést. bután
érzik magukat amiért
ők lépést tartanak. még az is
eszükbe juthat hátha ők

lépnek rosszul. ne rohanj
ne lépd át a piros vonalat. ha
akármerre megszaladsz szem

elől tévesztenek. úgy érzik hogy

veszélybe kerülnek. hogy nem

tartoznak hozzá valamihez ami

most húzott el mellettük, azt
érzik majd valami történik ott elől

és ők nem tudnak róla. Jön a

bosszú. latolgatni kezdik
hogy rázzanak le.
légy
udvarias velük. különben
sértésnek veszik. ahogy

szemtől szembe kerültök

ne rejtsd véka alá mennyire

kellenek neked. ha megneszelik
hogy nem is kellenek

mindenekelőtt azon lesznek hogy

kelljenek. hogyha
ez
nem sikerül, arról

fognak beszélni hogy te mennyire nem

kellesz őnekik. ha szemlátomást nem búsít

ez a megjegyzés, azon

nyomban elhíresztelik

mennyire nem kellesz nekik.

a neved előbb-utóbb közszájon forog
bizonyos körökben ahol meg szokás
beszélni ki mindenki nem

kell. így lassan

híres leszel. ettől persze azok

akik viszont neked

nem kellenek
csak annál inkább berágnak.
igazi
társalgási téma lesz belőled.

mondani se kell mindezek az emberek

akiknek nem kellesz megutálják majd

magukat amiért muszáj rólad

beszélniük. aztán te is

megutálod magad amiért ennyi sok

gyűlölködés szárad a lelkeden. amint látod
az egészből csak egy nagy piff-puff lesz.

sose bízz az esőkabátos rendőrben.

ha felszólítanak mondd meg pontosan mi vagy
mondd hogy matematikus vagy.

sose mondd vagy csinálj semmit

amit a szemedbe bámuló

nem érthet. úgy fogja érezni

hogy tudsz valamit amit ő

nem tud. ez nagy pofon lesz

neki. válaszul szédítő

sebességre kapcsol és felírja a neved.

beszélj az ő stílusában. ha a stílusa

ódivatú és te már rég

túl vagy rajta annál könnyebb
visszasüllyedni. olyasmit mondj amit

biztosan megért. egyszerűen mondd

hogy ne hasson

pofátlanságnak. miután meghallgatott beskatulyázhat

aszerint hogy jó vagy rossz vagy. mindenki
ezt csinálja. vannak akiknek csak

jó meg rossz van. mindenesetre

ettől valahogy fontosnak érzi majd magát.

jobb óvakodni az ilyen

emberektől. vigyázz a
lelkesedéssel... múlékony ügy

nehogy befolyásoljon. ha megkérdik

jársz-e templomba mindig felelj
igennel sose a cipődet nézd. ha

azt kérdik szerinted hogy

énekli gene autry a nagy esőt mondd

hogy olyan jól senki se énekli mint

peter paul és mary. az elnök

nevének említésére hörpints egy pint
joghurtot és feküdj le korán... ha

megkérdik kommunista vagy-e énekeld

el olaszos akcentusal azt hogy szép vagy amerika.

verd meg a legközelebbi
utcaseprőt. ha netán

rajtakapnak meztelenül egy

parkoló kocsiban kapcsold be hamar a rádiót

teljes hangerőre és csinálj

úgy mintha vezetnél. sose menj

el hazulról egy doboz mogyoróvaj

nélkül. hordj mindig

felemás zoknit. ha megkérnek hogy csinálj 100
fekvőtámaszt mindig szívj el előbb

egy fél kiló dezodort.

ha megkérdezik kapitalista vagy-e, tépd

fel az inged és énekeld öcsi adj

egy mallért és told

előre a jobb lábad aztán

rágj el egy egydollárost.

ne írd alá a neved kipontozott helyekre. ne ess

bele a csapdába ne bírálj olyanokat
akik mást se tesznek csak bírálnak.

NE alkoss semmit, félre
fogják magyarázni. és úgy marad.
üldözni fog életed

végéig. ha megkérdik miből

élsz mondd hogy nevetésből

élsz. légy gyanakvó azzal

aki azt mondja ha nem leszel jó

hozzá, megöli magát.

ha megkérdik izgatnak-e a

világ problémái nézz mélyen

annak a szemébe aki ezt

kérdezi és nem fogja még egyszer megkérdezni. ha
megkérdik voltál-e már börtönben

jelentsd ki büszkén hogy ezt már

a legjobb barátaid is kérdezték.

óvakodj az olyan vécéfaltól amelyik
nincs telefirkálva. ha azt mondják nézd meg

magad... sose nézd. ha azt kérik

mondd meg az igazi neved... sose mondd meg.


(1964)
(ford.: Barna Imre)

Partvonal – Óbudai-sziget, 2010. március Azt fogadtok meg belőle, amire szükségetek van!

2010. április 14., szerda

Hamis tavaszi pásztortarhonya

Hamis, mert minden pásztor étel, ami nem bográcsban fő, nem az igazi. Tavaszi egyrészt, mert a Tavasz utcában készült, másrészt mert nem a klasszikus pásztor alapokból. Tegnap a hölgyeknek kedveztem, ma meg a férfinépnek próbálok ezzel a bejegyzéssel, meg irigykedem is gasztroblogokra, mennyi csicsergés megy alattuk :)

Ezen a kaján már régóta gondolkodtam, mert szeretem ugyan a szárazkolbászt, de a pásztortarhonyát egy kicsit unalmassá teszi. Arra gondoltam, ha úgy adódik egyszer elkészítem füstölt csülökkel. Lehetne tavaszi azért is, mert tavasszal készült, de ez nem jelentős érv, a helyszín inkább. Ennek ellenére a tavasz is közrejátszott, mert végre eljött az az idő, hogy a jobbik felem a hétvégéit a birtokán tölti. Lányom dolgozott mind a két nap, így a főzés rám maradt, és szabad kezet kaptam, ami azt jelenti, hogy vehetek, főzhetek, amit akarok, ha én finanszírozom. Így szombat reggel kiballagtam a piacra, hogy kitaláljam, mit rakjak össze. Mivel eszem ágában sem volt mind a két napra mást készíteni, levessel sem nagyon bíbelődni, valami kiadós egytálzabában gondolkodtam. Ekkor ugrott be, hogy itt az alkalom a csülkös tarhonya (én otthon tarhonynak hívom, mert egyszer polemizáltunk sznob körökben azon, ha a rizsa, nem rizsa, hanem rizs, akkor a burgonya az burgony, a tarhonya meg tarhony) első fellépésének. Végig is vizslattam a húsos standokon a disznó hátsó lábszárak füstölt verziójú felhozatalát, és találtam is egy szép, másfél kilós egyedet. Olyan finom füstölt illata volt, hogy nyert, igaz drága is. Paprika, paradicsom csillagászati árakon (igen, ezt is lecsósan szeretem!), így ezt a részt konzervvel helyettesítettem. Csak hagymát, meg burgonyt kellett vennem. A piacon kaphattam volna – biztos nagyon finom – házi tarhonyát, de valamiféle ősi szokásból kifolyólag csak a gépi tarhonyát tudom megenni. Az általánosban úttörőgombócnak hívtuk. Nemcsak ettük, gyűjtöttük is. Kiszárítva remek köpőcső töltelék volt. Azért, meg egy pár sörért beugrottam a kisboltba. Más volt otthon. (A sör nagyon fontos része ennek az ételnek, vagyis nem, a szakácsnak, hogy felszabadultan tudjon improvizálni.)

Óbuda, 2010Hozzávalók:
1,5-2 kg füstölt hátsó csülök

1 kg krumpli (azért is!)
0,5 kg hagyma
0,5 kg "úttörőgombóc"
0,7 kg paprika/paradicsom, vagy ü. natúrlecsó
0,2 kg kenyér, vagy akármilyen szalonna
3-5 gerezd fokhagyma
5-10 deka őrölt paprika
1 erő- vagy marhahúsleves kocka
só/vagy Vegeta, őrölt bors, erősparika ízlés szerint
fél deci olaj, a típusát szabja meg a tárcád

Előkészítettem az alapokat. Összekockáztam a szalonnát, a bőrét gondosan félre tettem. A hagymát apró kockákra vágtam, a meghámozott krumplit pedig kb. 2 centisekre. A fokhagymát is gondosan összetörtem.
Ezután odatettem a jól átmosott csülköt előfőni. Későn keltem, kezdtem éhes lenni, ezért a kuktát halásztam elő, pedig nem szeretem, nem is szoktam benne főzni. Mindegy gondoltam, ezt is meg kell próbálni, nyerek vele egy félórát. Tettem a víz mellé néhány szem egész borsot, meg két babér levelet. Nem tudom, miért, biztos az időközben felbontott sör súgta a fülembe.

Eközben a teflon serpenyőben el kezdtem a szalonnát kiolvasztani. Ennyiben legyen hagyományos a kaja, a pásztorok is szalonnából olvasztott zsírral főznek. Amikor szépen összetöpörödtek, leemeltem a serpenyőt és kihalásztam a töpörtyűket. Azok majd visszakerülnek a lecsóba. Ha kicsit kevesebb a zsírja, önts hozzá egy kevés olajat. Ennek elég volt. Belezúdítottam a tarhonyát, hogy megpiríthassam. (Ezzel mindig dilemmában vagyok, vajon a pásztorok is pirították-e a tésztaféleségeket? És mikor, miben, hogyan? Mindegy, én szeretem pirítva, és lehetőleg úgy, hogy ne legyen egyenletes. Jól mutat a kajában a tarka-barkatarhonya.

Közben, úgy egy félóra után, hogy a kukta el kezdett fütyülni, úgy gondoltam neki eshetek a csülöknek. Jó sokat eltökörésztem a kuktával, míg rájöttem, hogyan jutok a húshoz. Le is forráztam magam, de Raindroptól tudom, hogy ilyenkor a szóhasználat lehet szabados, és ez segített. (Meg a belsőleg alkalmazott sörkúra) Lehetne addig főzni, hogy a csontot csak ki kelljen fordítani belőle, de én jobb szeretem lefaragni. Maradjon csak rajta "csömböllék" (pacsmagi szleng). Úgyis visszarakom az ételbe azt is. Ott tovább fő az is, ami rajta marad, és milyen jó a cupákot lerágicsálni, nem? Takaros kockákra vagdaltam a húst. Bőrt, koleszterint is rajta hagyva. Ezek nélkül nem csülök a csülök! Átszűrtem a főzőlevet. Azzal öntöm majd fel az ételt.

Kerestem egy nagy edényt, mert sejtettem, hogy ez ipari mennyiség lesz. Az olajon el kezdtem párolni a hagymát. Én nem szeretek pörkölni. Ezt a bográcsban főzőktől tanultam. Ők a végén paprikáznak. Nem szeretek én sem vigyázni arra, nehogy megkeseredjék a paprika. (Azt nagyon utálom. Napokig nem megy ki belőlem az íze.) Mikor jónak ítélem, rászórom a húst és rázúdítom a lecsót is. Mehet a fokhagyma, a csont, a szalonnabőr és a töpörtyűk is bele, meg a leveskocka, és ha szereted, az erőspaprika is (én igen). Hagyom egy kicsit összerottyanni és felöntöm a húslével. Miután elfőtt a habja, megy bele a krumpli is. Felforrás után annak is van habja, azt ilyenkor már inkább elkotrom, mert a krumpli hamar elfő. Most kóstoltam, köll e bele só? Nekem nem kellett. A csülök meg a leves kocka épp eléggé ízesített, még a tarhonya után sem kellett sóznom/vagy Vegetáznom. Most raktam bele a paprika felét. Már csak a tarhonyát kellett hozzáadnom. Úgy ítéltem meg, hogy elég rajta a folyadék, nem nagyon kellett vizet odakészítenem. Így főtt még 25 percig. Időnként óvatosan kotorni kell, mert a tarhonya képes odakapni az aljára, de tényleg óvatosan, ne törjön a krumpli, mert az nem szép és az egész olyan is lesz, mint a malter. Mikor kb. 5 perc volt még hátra a főzésből, hozzáöntöttem a paprika másik felét is. Amikor letelt az általam gondolt idő, megkóstoltam mindent, át vannak-e főve? Minden nagyszerű volt, de kicsit levesesebb volt a kelleténél. Nem baj, kiemeltem a cupákot, és lefedtem az edényt. Amíg elvoltam a csonttal, a tarhonya szépen felszívta a feles leveket, és minden olyan lett, ahogy az én Nagykönyvemben el volt gondolva.

Amikor terítettem magamnak, akkor jutott eszembe, hogy le is kéne fotózni, hátha egyszer bejegyzés lesz belőle. Ildinyótól tanultam, hogy takaros zsemlét kell a tál mellé tenni. Elvettem az odakészített fehérkenyér szeleteket (hja, kérem, fő az egészséges táplálkozás!), és kerestem zsemlét a megfelelő helyen. Szerencsére találtam, nem olyan szépet, mint az Ő fotóin, de zsemle (vagy lye?)! A többivel nem vacakoltam, mert túl jó illatok voltak, és a delet is rendesen harangozták a bárzsingomban. Azt is megtanultam a gasztrofotósoktól, hogy díszíteni kell az ételt. Nem volt semmi, amit rátehettem volna, a ginkólevélért meg letököltek volna a nőcik. Gondoltam egyet, és rátettem a szalonna bőrét. Ennek ellenére el van kapkodva a kép, nincs jól komponálva, a morzsákat sem sepertem le, szalvétát sem tettem, de baromi finom volt a kaja. Még a harmadik napon is, mert addig tartott :)

(Aki szereti a csülkös, vagy a bográcsban készült ételeket, annak itt egy másik recept!)

2010. április 13., kedd

Napfény-tánc

Lehetne szomorkás is a hangulatom, de valamiért nem az. Talán mert elfogadom, hogy az április ilyen. Lesz majd napfény is, és mennyivel jobban fogunk neki örülni ezek után. Azért megkértem utazó napvirágomat, mondjon el nekünk egy napfény-imát, hogy a derű költözhessék a lelkekbe. Verset is kerestem, hogy idézhessek, én se maradjak ki a sorból...Naptánc – Ipolytarnóc, 2009

A szépségről

Van, ki gyönyörű.
Van, kin észre kell venni.
S van, ki attól szép,
hogy hasonlít egy csúfra,
akit szeretek.

Fodor Ákos

2010. április 12., hétfő

Pénteki fények


Pénteken hamar eldobtam a kalapácsot, szép volt az idő. Meló miatt volt nálam gép, a héten meg Zotyó barátom felhívott, hogy az aquincumi múzeum kertben szépen virágzik egy fa. Arra vettem az utam, de elég hülye helyen volt. A hátsó bejárat be is volt zárva, annyit meg nem ért, hogy előre kutyagoljak a bejárathoz, s majd majdnem vissza a hátsóig. Ott nem is tudtam volna kidumálni a belépő elhagyását, pénzt meg semmiképpen nem ért. Erőlködtem egy kicsit a kerítésen keresztül, de elég izzadságszagú dolgok kerekedtek ki belőle. Igazából csak az illendőség kedvért, ha már szólt a Koma. A Gázgyári lakótelep szerencsére egy ugrás. Csaptam egy kört, szeretem a hangulatát. Egyszer neki kéne állni feldolgozni, főleg, amíg megvan még, és fellelhetők a régi emberek is. Nagy durranások most itt sem voltak. Nyugodt volt minden, mint a levegő. Ezen a falon ábrándoztam el csak a fényképezőgépen keresztül...Trois coeurs – Gázgyári ltp. 2010. április 9. parkingSzívesen mentem volna gyalog haza, végül is csak 3 HÉV megálló, viszont semmi kedvem nem volt az Auchan parkolói sivár pusztaságán átvonszolni magam. Kibattyogtam a Szentendreire a buszhoz. A Raktárnál le is szálltam, pedig fel akartam menni vele a hídra, és onnan haza battyogni. A tudatalattim, csaptam a hömlökömre, menni köll a Polgárba. Vége a hétnek, belefér. Van a Kórház utca sarkon egy új fémépület. Mellette egy parkoló. A tűzfalnak támaszkodó két fa már régóta izgatja a fantáziámat. Áldom az eszét, aki ott hagyta őket. Olyanok mint egy ikerpár, félősen, szelíden meghúzódva, ne is látszódjanak a föléjük tornyosuló felnőtteknek. Ha arra járok géppel és nincs épp tele autóval próbálkozom is. Eddig nem nagy sikerrel. Valami mindig nem volt jó, vagy nagyon üres volt az egész. Aznap a megérzésem akkor mégsem a Polgár miatt lökött le a buszról. Az utam viszont arra folytatódott tovább. Csak benéztem, a kép megérdemelt egy áldomást.

( Gondoltam, ebbe a szomorkás időbe lopok egy kis fényt...)

2010. április 11., vasárnap

A mai napra

Vidám és jó volt s tán konok,
ha bántották vélt igazában.
Szeretett enni s egyben-másban
istenhez is hasonlított.

Egy zsidó orvostól kapott
Kabátot és a rokonok
úgy hívták: Többé-itt-ne-lássam.
A görög-keleti vallásban
nyugalmat nem lelt, csak papot –
országos volt a pusztulásban,

no de hát ne búsuljatok.
(József Attila, 1927)

Végállomás – Budapest, 2005

2010. április 10., szombat

3 év vágy, 30 éve tartó szerelem

Dömösi alkony - 1980 Nem a Dunáról lesz szó, hiszen az sokkal régebb óta tart, nem is az evezésről, bár az is megérne néhány mondatot. Ma (azt hiszem, de valahogy így) 30 éve, hogy csak Canonnal fotózok. Ez a kép is ezért került ide. 1980. júniusában készült. Az első igazán "jónak" gondolt lövet a korai korszakból. Lehetne is ennyi röviden, de mesélő kedvemben vagyok, bár azt hiszem most elsősorban fotó- és főleg Canon funokat érdekelhet a mondókám.

Úgy 1976 tájékán kezdtem tapasztalnia Praktica-k korlátait. Nem az objektívekkel volt bajom, a lencséik, főleg a jénaiaknak egészen jók voltak, de a mechanikai megbízhatóság az nem volt tartós. A távol-keleti szigetország termékei felé kezdtem kacsintgatni. Prospektusok tömkelegét vadásztam össze, mert nem igazán volt rálátásom a piacra. Gyorsan körvonalazódott, hogy 5 lehetséges márka közül kell választanom. Betűrendes, nem minőségi sorban(!): Ashahi Pentax (akkor még úgy hívták, jobb is volt annak), Canon, Minolta, Nikon, Olympus. Az Ashahi felé kezdtem húzni az M 42-es menet miatt, legalább az optikákat olcsón megúszom. Igazán a Minolta SRT-101 tetszett a legjobban. Az akkoriban egy nagyon jól összerakott gép volt. Az Olympus már akkor kicsi volt, elképzeltem a péklapát kezemben és röhögő görcsöt kaptam. A Nikont (kövezzetek meg Nikonosok!) meg már akkor nem szerettem. A – főleg itthon – túl lihegett nimbusza miatt is, meg azért, mert az egyetlen rendszer volt, aminek az élesség állítása ellentétes irányban működött a többihez képest. Akkor már a kezembe vettem néhány gépet, és amikor a Nikon került bele, össze is zavarodtam emiatt. Na mondtam, te sosem leszel az enyém. Meg az árát is szemét módon drágálltam. Annyival nem volt jobb. A Canonnal nem voltam képben. Akkor mentek át egy nagyobb fejlődésen, amikhez hozzá lehetett jutni, azoktól nem estem seggre.

1977-ben kivetődtem a BNV-re. Ott a Canonnak volt egy standja és akkor mutatták be az F-1-est, amivel a profi szférát igyekeztek magukhoz csábítani. Az első látásra beleszerettem. Háromszor mentem vissza, ott töltöttem a napot a vitrin előtt, bámultam a hozzá rendelhető ezer kütyüt, és amikor lehetett a kezembe is vettem. Kaptam egy viszonylag nagy terjedelmű prospektust, de nagyon általános információk voltak benne. Fogtam magam, veszíteni valóm nincs alapon, írtam egy levelet Tokyo-ba, hogy érdekel a gép, szeretném is beszerezni (komolyan gondoltam), csak szeretnék róla és a teljes rendszerről valami átfogó képet kapni.
Egy szép júniusi reggel csengetett a postás. Két küldeményt hozott. Az egyik lehervasztott, a behívóm volt. A másik viszont heves zakatolásba indította a szívem. Egy vastag boríték, Japánból, a Canon emblémával. Egy 260 oldalas, A/4-es album volt. Teljes technikai leírással a tartozékok és az összes objektív tekintetében. A két évet ennek a könyvnek [na jó, meg egy Biblia (nem hitalapon, csak gondoltam lesz rá időm), a Svejk és a 22-es csapdája] segítségével sikerült átvészelnem. Angolul is megtanultam, mert minden gondolatát ismerni akartam. Fotósok között szolgáltam a kettőből másfelet. Amikor mondtam, hogy ilyen gépem lesz, kiröhögtek. Persze még akkor én sem tudtam, hogy nem ilyen lesz, hanem jobb.

Leszereltem, és kezdtem vizslatni a terepet, hogyan juthatnék én egy ilyen géphez? Kezdtem belátni, hogy bankot kéne rabolnom hozzá, vagy megütni a milliót a lottóval. A 70-es évek vége volt a Canon elektronikus áttörése az A szériával. A népszerű felhasználói réteget célozták meg ezekkel a gépekkel és elég széles is volt a típusválaszték a sorozaton belül. Így vettem meg az első Canont, egy AE-1-est az 1,4-es alappal, használtan potom 21000-ért, ami akkor 8 havi fizetésem volt. Eladtam magam az OTP-nek, de azért is kellett. Aztán anyámékat is eladtam az OTP-nek és így lett nemsokára egy 35-ös és egy 135-ös objektív is mellé. Hát így indult...

Aztán megnősültem, jött a fiam, róla meg készült ezer fotó. Ezzel egy időben dobta ki a Canon az F-1N-t. És én újra szerelmes lettem. A feleségemnek volt egy rokona Ausztráliában. El kezdte neki küldözgetni a fotókat. Az meg el volt tőlük ájulva, hogy így-meg-úgy, fotózok-e mást is. Így kikerült neki más is tőlem a gyereken kívül és attól is elájult. Egyszer azt találta írni, hogy mondjam meg, milyen gépet szeretnék, és küldi az összeget. Így lettem egy F-1N-nek a boldog tulajdonosa 1985-ben. Sőt, annyi zsozsó jött, hogy futotta egy winderre, egy szupervilágos mattüvegre, meg egy 28-85 zoomra is. Hajdanvolt nagy sikereimet annak a gépnek köszönhetem. Nem azért mert magától fotózott, hanem azért mert megbízható volt. 14 évig nem hagyott cserben, pedig minden oka meg lett volna rá. Átment rajta legalább 2000 film. Fagyott rá hó, bedőlt patakba, hangosan koppant egy kövön, még magaslesről is zuhant le. A szerelem ellenére eszközt láttam benne, és a természetfotózás nem az a műfaj, ahol az embernek van ideje a gépet pátyolgatnia.
Téli család - Budakeszi, 1987
(Ekkor fagyott rá a hó a gépre. 2-3 mm-es jég borította. De pontosan vitte a filmet, és halálosan pontosan exponált.És itt jegyzem meg azoknak, akik azt hiszik, hogy egy jó géptől lesz jó képük, tévednek. Egy felső kategóriás kompakt bizonyos korlátok között megcsinálja ugyanazt a képet, mint egy csúcs DSLR. Csak nem ugyanazon körülmények között. A különbség ebben van. A kép azonban a fotóstól függ. És egy jó fotós jobb képet készít egy gyenge géppel, mint a technikában bízó tapasztalatlan az 1D MarkIII-mal.)

Már kezdett rajta érződni a kor, de ismertem a rigolyáit, tudtam kezelni. 1999-ben aztán azt vettem a fejembe Mártélyon, hogy az áradó Tiszán lebegő csónakokat alulról kéne megnézni a 17-sel. Ezt már nem szerette. Igaz én sem, elég kellemetlen volt, kiállításra mentünk Hódmezővásárhelyre, elég hülyén néztem ki kora tavaszi, ronggyá ázott ruházatban. Még Tokyóban is volt szervizben, de már nem volt hozzá alkatrészük. Akkor már rég EOS-ban utaztak. Így került be a vitrinembe. Ha otthon vagyok, sokszor vetek egy pillantást rá zenehallgatás, vagy filmnézés-olvasás közben. Ott van a helye a közelemben, néha a kezembe is veszem. Talán beszél hozzám, emlegeti a szép időket, vagy korhol, amiért nem vettem észre, hogy melyik csónak nincs megkötve.

Sok gép ment át a kezemben. Lassan bekerül mellé a G2 is. Egy kedves ismerősömnél még szolgál. Ha kimúlik, megy az öreg tesó mellé. Annak is sok szépet köszönhetek. Általa léptem be a magasabb szintű digitális világba. Még egynek lesz abban a vitrinben helye. A most használt 350D-nek. A 60000-ik expozíció közelében járok vele. Azt mondták, jó ha 30-ig bírja. Bírja, pedig az is kap a pofájára szegény. Az utóbbi 5 év jó képeit elsősorban neki köszönhetem. Nem is gondolkodom az utódlásáról addig, amíg nem lesz időszerű. De akkor meg is siratom...
Csend - Írottkő, 2002 (Egy pillanat az 55-ből) Kép a G2 korai időszakából. A blogon lévő képek zöme meg a 350D-vel készült :)
(Egy fotós barátom a FotóArénán épp kezdte fontolgatni, hogy kihajítja ezt a vackot (neki is ez volt), mert nem lehet vele képet készíteni. Aztán feltöltöttem ezt a képet. Ő meg lenézett az infóra, és azt kellett látnia, hogy ugyanolyan géppel készült, amivel még neki nem sikerült egy értékelhetőt sem összehoznia. Akkor jött rá, hogy nem a gépben van a hiba.)

Függelék, mik is fordultak meg nálam (persze már nem ennyi van):
Gépek: AE-1 (2 db), AE-1P (2 db), AV-1, AT-1, Canonet 35, Canonet 35 QL, FX, FT, FTb-Ql, F-1N, EOS 50, EOS 350D, PowerShot G2, G9, G10
Objektívek: EF 70-210/4, EF 85/1.8, EF-S 10-22/3.5-4.5, 18-55/3.5-5.6, FD 17/4, FD 28-85/4, FD 35/3.5, FD 35-70/3.5-5.6, FD 50/1.4 (2 db), FD 80-200/4, FD 100/2.8, FD 100-200/5.6, FD 135/3.5, FD 200/4macro, FD 300/2,8, FD 300/4 (2 db)

2010. április 9., péntek

Egy kő meséje, avagy néhány mondat a barátságról és az adott szóról...

Timi bejegyzése a jó barátokról eszembe juttatott egy történetet, amit már régóta szeretettem volna elmesélni. Hétvégére küldöm Nektek, jó kívánságomul.

Amikor az a "szerencse" ért, hogy a Nimród Fotóklub titkára lehettem, 1993-ban, valamelyik klubtársunk ajánlására meghívtuk Szendrő Szabolcsot egy előadásra. Bevallom, addig nem hallottam róla semmit, de többen is erősítgették, hogy nem bánjuk meg. Hát nem... Egy szerény ember, akinek bőven lenne mire odalennie magától. Életét egy szerencsétlen baleset irányította arra az útra, amit aztán elképesztő önmagán felülkerekedéssel jár a mai napig példamutató elszántsággal. Birkózó karrierjét egy életre elvágta a lábát levágó vonat. Ő azonban megtalálta magának azt a bizonyítási lehetőséget, amivel mindannyiunk számára azt üzenheti: nincs az a fogyaték, amin ne lehetne felül emelkednünk. Az ország egyik legkiválóbb hegymászója lett. Nem véletlenül került bele a Göncz Árpád elnök úr által fémjelzett Megszállottak Klubja könyvbe.
Ám neki nem volt elég, hogy műlábbal, és a dög cuccokkal kapaszkodjék fel a legmagasabb és legnehezebb csúcsokra. Fényképezésre is adta a fejét, és nem ám a hegymászókra jellemző könnyű kompakttal vértezte fel magát, hanem a 6x45-ös Mamiya rendszerrel. Aki ismeri, tudja, milyen plusz súly ez 2-3 optikával együtt. Az előadása remek volt. Ámulatba ejtő képek, humoros előadásmód és szerénység a végtelenségig. Engem különösen az fogott meg, hogy nemcsak az önmagukban is bámulatba ejtő hegyekről láthattunk remek diákat, hanem a magyar tájakról is. Méghozzá egy nagyon sajátos szemszögből. Gyorsan be is szerveztük klubtagnak, és közöttünk egy sajátos barátság alakult ki. Talán erre a barátságra vagyok a legbüszkébb a mai napig, és nem Szabi különleges személyisége miatt, hanem azért mert kölcsönösen nézünk fel egymásra.Forrás: Szendrő Szabolcs (Nem tudom, hol készült a kép, ki látható Szabi mögött és ki volt a fotós.)
1999-ben az első magyar Mount-Everest expedíció tagja volt. Kora tavasszal benézett hozzánk a Nimródba, elbúcsúzni. Azon pár hely közül a világban, ahová szeretnék eljutni, hát ez az egyik. No, nem a csúcsra, de legalább a nepáli oldal alaptáboráig, vagy a tibeti fennsíkra. Felbámulni a hegyre... De azt hiszem, ez ebben az életemben nem fog sikerülni. Mielőtt távozott, csendben félre vontam, és megkértem, hozzon nekem egy követ a Hegyről, mindegy honnan, csak már a tömbhöz tartozzon. Csak annyit mondott, megpróbálom nem elfelejteni. Akkor esett le, hogy azért ez nem egy séta a János-hegyre...

A Ház őszi kiállítási idényét Ihász Zoli Barátom első kiállításával nyitottuk. Népes Nimródos csapat segített az installálásban. A jó kedvbe és a munkába egyszer csak berobbant Szabi is. Hallottuk a híreket, nem jutottak fel, de elég magasra az északi gerincen, ami mindenképpen komoly teljesítménynek számított, mivel szabad lélegzéssel másztak. Volt ki körül rajongja Őt a többiek közül, én meg amúgy is a képek lógatásával voltam elfoglalva. Aztán, amikor kicsit megpihentem, Szabolcs félrevont: Kedves barátom, hoztam neked valamit! Én már meg is feledkeztem a saját kérésemről... Benyúlt a zsebébe és szétnyitott tenyerén felém nyújtott egy lapos gránitdarabot.
(Ez az én tenyerem, csak a történet kedvéért készítettem a fotót.)
Életemben olyan meleg érzések nem rohantak még rajtam végig. Én, akinek semmi olyan különleges dolga nem volt azonkívül, hogy abban az évben meg kellett váljak egy 28 éves munkahelytől, és rekordidő alatt vertem el a végkielégítésemet meg tudtam feledkezni a saját kérésemről. Ő meg, aki felküzdötte magát 7800 méterig nem feledkezett meg rólam. És ha nem is feledkezett meg rólam, hozhatta volna akárhonnan a követ. Megtudom én valaha, hogy honnan van valójában? Azt döntötte el, hogy a lehető legmagasabbról hoz követ. Amikor visszafordult 7800-ról, akkor hajolt le. És teljesen mindegy, hogy ezt az egyet csak, vagy amennyit elbírt a másoknak is tett ígérete. Ezt az egyet nekem szánta. Egy életre leckét kaptam a Barátságról és az Adott Szó Erejéről.

Időközben néhány rendrakáson és átalakításon esett át lakunknak az a része, ahol a becseimet tartogatom, és nem találtam a követ. Nagyon elkedvetlenített. Nem olyan régen, úgy egy évvel ezelőtt találtam meg, s talán az sem véletlen, hogy nem sokkal előtte futottam össze vele a 64-es buszon. Én egy kedves ismerősömmel mentem egy könnyű sétára, ő meg mászóedzésre a Francia-bányába. Nagy örömmel forgattam a követ a kezemben és tettem a legkiemelkedőbb helyemre, CD-s vitrinem Mahler CD-i elé. A Mount-Everest kép nagyméretű nagyítása munkahelyi szobám falának az egyik féltett dísze. Nagyon előttem van mindig a Hegy képe. Valamelyik este nézegettem a követ. Visszaemlékeztem Író Zotyó Barátomra. Amikor a kezébe nyomtam, a füléhez emelte és hallgatta, mit üzen. Egyáltalán nem voltam meglepve, én is megtettem már. És akkor eszméltem rá, a kő mennyire hasonlít a hegyre...
Kő a Kövön
Nincs sok barátom, nem is bánom. Azt vallom, hogy akinek sok barátja van annak egy sincs, csak haverjai. Az a kevés ember, akit ténylegesen a barátomnak mondhatok, viszont mind ilyen. Nektek is csak ilyeneket kívánok! Jó hétvégét!

2010. április 8., csütörtök

"Az én Óbudám"

Gyorshír:
"Az én Óbudám" – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által kiírt fotópályázat kiállítása az Óbudai Társaskörben, III. Kiskorona utca 7.
Megtekinthető május 9-ig.

dr. Tóth-Piusz István: Gimi1878 (A legjobb részletábrázolás különdíja)
Az Óbuda újságban megjelent cikk a kiállításról:

A MI ÓBUDÁNK
Gondolatok „Az Én Óbudám” fotópályázatról

Az egyik szemem nevetett, a másik meg sírt, amikor értesültem a fotópályázat kiírásáról, mert szinte vele egy időben fel is kértek a zsűriben való részvételre. 27 éve élek Óbudán, lassan az életem felét töltöm lakosként és fotográfusként a kerületben. Mindig is reménykedve vártam a kezdeményezést, aminek keretén belül valamiféle képet lehet alkotni arról, hogyan látják a képrögzítés megszállottjai ezt a sokképű kerületet. Nagy örömmel, jelentős megtiszteltetésnek vettem az értékelésben való szerepvállalást, ugyanakkor fájó szívvel mondtam le arról, hogy pályázóként mutathassak be egy szeletet az én Óbudámról.

Mint minden újnak mondható, vagyis még nem „bevezetett” pályázatnak megfelelően látszólagosan szerénynek mondható volt a nevezett szerzők és a beérkezett pályaművek száma. (Ez utóbbi azonban a – nagyon helyesen gondolt – mennyiségi korlátnak volt köszönhető.) Egy ilyen jellegű megmérettetés az első kiállítás után nyeri el valós értékét. Az elmaradók egy színvonalas tárlat, az értékes díjak láttán kedvet kapnak a későbbiekben esetleg folyamatossá váló kiírások során maguk is részt venni az elkövetkezendő pályázatokon. Ezért múlott most elég sok a beérkezett képanyag minősége mellett rajtunk, értékelőkön is, hogy a kézenfekvő lehetőségekből milyen válogatást tartunk érdemesnek bemutatni a közönségnek, melyik képeket javasoljuk díjazásra.

Amikor kiraktuk a Városháza tanácstermében a pályamunkákat, azért szembesültünk azzal, hogy az elsőre kissé szerénynek gondolt képmennyiség még egy ilyen nagy termet is képes kinőni, mivel a teljes anyagot nem tudtuk elhelyezni a tárgyaló asztalokon. Az első körben ezért rögtön leemeltük azokat a képeket, amelyikeket egyhangúan, mind az öten (illetve hatan, mivel a tárlat helyszínéül szolgáló Társaskör képviselőjeként jelen volt az intézmény szakértője is) a kiállításra alkalmatlannak gondoltunk. Ebben a technikai és esztétikai, valamint a méretbeli kifogások mellett azok az előre megbeszélt szempontok is vezéreltek bennünket, miszerint nem tekintjük a kiírásban foglaltaknak megfelelőnek azokat a jellegű munkákat, amelyeken nem fedezhető fel egyértelműen az óbudai helyszín. Itt azokra a természet-, illetve részlet-, minimál- vagy emberábrázolási megoldásokra gondoltunk, amelyek bár ugyan biztos Óbudán készültek, ez a motívummal együtt ábrázolt, vagy éppen nem ábrázolt környezetből azonban nem derült ki egyértelműen. Egy lepusztult kapurészlet rozsdásodó kilinccsel, vagy egy leánykökörcsin, ha csak önmagában van lefényképezve, minden egyéb külső, a felismerhető helyszínre utaló jegy nélkül, végül is a kívülálló szemlélő számára bárhol készülhetett. Ezzel a pályázat évenkénti megújulása érdekében gondolkodtunk előre, nem akartunk már most legitimitást adni a későbbi, ilyen jellegű képi megoldás számára.

Az első leszűkítés után már egy átfogó képet kaphattunk arról az anyagról, amiből a kiállítást kellett összeválogatnunk. Innen kezdve pontozásos alapon kezdtük el a képek mennyiségének a további szűkítését, mivel az asztalon maradt anyag többszörösen meghaladta a kiállításra szánt mennyiséget. Kis papír zsetonokat helyeztünk el azokon a képeken, amelyeket kiállításra javasoltunk. Az üresen maradt képek kikerülésével egyre közelebb kerültünk a bemutatható mennyiséghez. Ekkor kértük a pályázat szervezőjétől, hogy válogassuk ki azokat a képeket, amelyek az úgynevezett profi, illetve ifjúsági kategóriában külön kerülhetnek értékelésre. A hivatásos kategóriába nevezett képeknek a mennyisége sem, de az ebben a körben elvárható kiemelkedő technikai és esztétikai színvonala sem igényelte azt, hogy elkülönítve értékeljük őket, ezért a felnőtt kategóriát összevontuk. A 21 éven aluli, ifjúsági korcsoportban mindössze egy szerző egy képe maradt állva a kapott pontok alapján. Így ezt a kategóriát, illetve a szerzőt egy különdíjjal javasoltuk díjazni.

Az egy zsetonnal értékelt képek átnézése, együttes megvitatása és kiszűrése után alakult ki a kiállításra javasolt képek végső száma. Itt már akadt némi vitánk, és mivel érveinkkel nem igazán jutottunk dűlőre, többségi szavazással döntöttünk. A díjak elosztása ezzel szemben a legnagyobb egyetértésben történt. Két kép kapta a maximálisnak számító öt pontot, ezek közül kellett – legalább is akkor még úgy gondoltuk – előbb érveléssel, majd később többségi szavazással döntenünk az első illetve a második díj sorsáról. Az eredmény után megnézve a képek hátuljait, az azonos jeligéből kiderült, hogy egy szerzővel állunk szemben, így az első díjat ennek az egy szerzőnek és két képének tudtuk kiosztani. Két négy pontos képünk volt, itt többségi szavazással döntöttünk a remek, Flórián téri aluljáróban készült zsánerkép javára a Gázgyárat ábrázoló épületfotóval szemben. A kiírók jóvoltából öt különdíj kiosztására is lehetőségünk volt. Ebből egyet már az ifjúsági képnek adományoztunk. A fennmaradó néggyel a különféle – általunk meghatározott – témakörökben legjobbnak ítélt képeket jutalmaztuk. Volt az anyagban egy figyelemreméltó sorozat a pusztulásra ítélt (?) Gázgyárról. Az egyetlen sorozatnak értékelhető képsor volt, s bár egyenként egyiket sem tudtuk kiemelni, a négy bent maradt képből hármat a zsűri, úgynevezett művészeti különdíjával értékeltük. Ezt a fajta kategorizálást a jövőben kiírt pályázatok során is jó lenne figyelembe venni. Talán lesz annyi ifjúsági és professzionális kép, hogy azokat külön kategóriákban értékelheti az akkori zsűri és marad így az öt különdíjra is lehetőség.

27 szerző 34 képe kerülhet a Társaskör falaira. 9 pályázó 12 képe részesült díjazásban. Ez a száraz jegyzőkönyvi adat azonban nem takarja, hogy mi is látható valójában majd a tárlaton. Egy sajátos metszet a mai Óbudáról, mai óbudaiak szemszögéből. Kerestük azokat a pillanatokat, amiket mi is megélhettünk már, vagy ha nem, akkor azonosulni tudtunk velük. Abban a reményben tárjuk a látogatók elé a kiállítást, hogy válogatásunk érdekes képet adhat a fényképezés óbudai lehetőségeiről, és a továbbiakban még több kedvet ad mind szélesebb köröknek ennek a látómezőnek a kibővítésére. A fotó dokumentációs ereje vitathatatlan. Egy ma készült kép tartalma ebben a korban lehet semmitmondó, mert mindennapos. Egy elkövetkezendőnek azonban felbecsülhetetlen érték. És hatványozottan az, ha a riportázs mellett magas színvonalú technikai és esztétikai tartalommal is bír. Ezért van fontos szerepe ennek a pályázatnak, és ezért üdvözöltük mindannyian nagy lelkesedéssel. Bízunk benne, hogy a kezdeményezés nem erre az egy alkalomra szólt, és a pályázat hagyománnyá nőheti ki magát. Ennek óriási a jelentősége abban, hogy az utánunk jövő generációknak értékes képi örökséget menthessünk át kerületünk mai képéről. És ehhez nem elég az Óbudán élők „szeme”. Jó lenne a kiírást kibővíteni az itt dolgozók, tanulók körére, és azokéra, akik szeretnek idelátogatni a város, vagy az ország bármely pontjáról, mert jól érzik itt magukat. Mindenkinek megvan, meg lehet az „Én Óbudája”. Hívjuk egybe őket, hogy a sok személyes névmásból egy lehessen az egyedüli fontos: A Mi Óbudánk!

Vajda János fotóművész, a zsűri tagja
Egy szelet az én Óbudámból: Fel és le – Kiscelli lépcső, Óbuda, 2005

2010. április 7., szerda

Öreganyja kulcsa, unokája vágja

Bilinülősként örökké "pipikét jajzolt". Aztán, úgy harmadikos általánosként egyszer csak fülig agyagosan, vigyorogva tolta haza az aranyos kis pofiját. Annak a két évnek néhány darabját ma is nagy becsben őrizgeti a család itt-ott-amott. Felsősként megint a rajzolás lett a mániája, találtunk is neki egy, az akkori szintjének megfelelő tanárt. A gimi harmadikját koptatta, amikor azzal állított haza, hogy ötvös lesz. Akkoriban került hozzánk a Házba Szunyoghy Tanár Úr rajziskolája, gyorsan be is suvasztottuk. Ekkor már eltökélte, hogy a Budaiban akarja képeztetni magát. Valamikor kiállított nálunk a Budai végzős ötvös szakja, Jermakov Kati művész-tanárnő vezetésével. Mivel jó ismeretségben maradtunk, sikerült elintézni, hogy az érettségi előtti időszakban néha kilátogasson a műhelyébe. Szívja csak be a fém szagát.
Panni 1993/2006
Elsős ötvöstanoncként próbálkozott először a MOME-vel. Tét nélkül. Ha véletlenül felveszik, úgyis halasztania kell, ha meg nem, tapasztalatot szerez. Ő volt a legjobban meglepve, hogy túljutott az első fordulón. Igaz tovább viszont nem, de ezt jó jelnek vette az igazi megmérettetéshez. Végzősként kibukott az első fordulóban, és úgy összetört, mint néhány korai cserepe. (Én titkon örültem, szerintem, még nem volt fejben érett hozzá, azt hiszem elszállt volna magától, ha sikerül akkor neki.) Aztán összeszorította a fogát, és azt mondta, akkor tanulom tovább, amit lehet.

Visszajött Szunyoghy Mester iskolájába, visszajárt a Budaiba is rajzolni, meg formázni. Áldott szerencsével Kriski Zoltán ötvösművész befogadta maga mellé tanulni. Az első két hét után azt mondta, többet tanultam a Zolinál, mint a Budaiban a két év alatt. Kezdtük neki jelezni, hogy néhány dolgát azért lassan finanszírozhatná. Részidős állást kapott az újonnan megnyílt ALLE Swaroswski szalonjában. És keményen képezte magát. Nem vagyok egy korán fekvő típus, de sokszor láttam, amikor az utolsó klotyó felé botorkáltam, hogy még rajzol, vagy az Internetet kutatja információkért.

Lázasan készült a harmadik menetre. Valami új ötlettel akart – azt hiszem önmagának – előrukkolni. El kezdett kutakodni az anyja lomtárában. Ott találta anyai nagyanyjának a képen látható kapukulcsát. Fény gyúlhatott az agyában, hiszen már több, mint egy éve foglalkoztatja a mágneses ékszerek variálhatósága. Neki is esett a fűrésszel, meg a reszelővel a becses darabnak A mágneses gyűrű alapok már készen voltak, nekem meg csak fotóznom kellett a mappájához. Éjfél körül még kiakasztott, de alaposan, mert a motivációs levelét még mindig csak vázlatokban látta maga előtt, de legyintettem, ezzel fizetek, én is elég sok szerettemet kergettem hasonló állapotba.
keysKicsi Lányom! Mindjárt 10 óra, és kezdődik. Innen már nem rajtad múlnak az események. Mindent megtettél, sok mindenről lemondtál, hogy sikerüljön. Ugye, már Te is érzed, hogy kellett ez az egy év... Tegnap reggel meginogtál, de estére már hittel voltál megint tele. Tudom, hogy sikerülni fog, de szorítok érted. És a nevedben is megkérem az erre Látogatókat, Kedves Blogbarátaimat is, szorítsanak ők is Neked! Van aki már előre meg is ígérte. Mi meg előre köszönjük meg Nekik, szeretettel.

Kéz- és lábtörést! Apa

2010. április 5., hétfő

Tavaszi futás

Tavaszi futás – Óbuda, 2010. április 3. (montázs) Szövegelés helyett csak egy idevágó irodalmat ajánlok szeretettel: Kipling Dzsungel Könyvéből a Tavaszi futás fejezetet. Abban minden benne van...

2010. április 2., péntek

Tavaszköszöntés

A "nagy szavakat" ma már ellőttem, de nem akarok senkinek adósa maradni a jókívánságokkal sem. Főjenek tehát a sonkák, s a tojások, reszelődjék a torma, könnyezzék, ki ezt teszi, süljenek a pillangó- és katicaszárnyú, pihekönnyű sütik, legyen rá porcuki is, mocorogjanak az illatüvegcsék a férfi zsebekben, szépüljenek a lányok, várják, hogy öntözzék meg őket, s mi akarjuk megöntözni őket! Boldog ünnepeket! Éledés - Újpest, 2005

A lélek böjtje

Közel 2000 éve, az Emberiség lelki nyomorának oltárán feláldozott Megfeszített Szeretet lenézett kínjai közepette a hármas keresztfa előtt állókra. A közönyös légiósokra, a saját önteltségükben pöffeszkedő farizeusokra, a gúnyolódó csőcselékre. Szeme megpihent a kezeiket tördelő János apostolon, az Anyán és a később prostituáltnak ledegradált Szerelmen, Mária Magdalénán. Szemét az égre emelte, és az egyik evangelista szerint így szólt:
"Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek."
(Lukács 23/34)
Triptychon – Tata, 2007 A mai napig, de talán manapság igazán nap, mint nap kell szembesülnünk a bennünk élő Szeretet elpusztítási vágyának vad dühével. A "jólelkű" többség lelkére mért egy-egy csapás a frissen vakolt, vagy burkolt falak összefirkálása, a szemetesek felgyújtása, a díszburkolatok összezúzása, a járművek üléseinek összevagdosása. Had ne soroljam. Ti is remegő gyomorral, ökölbe szorított kézzel szembesültök a megrongált sírokkal, vagy a parkok lerombolt padjaival. És a hírekről ne is beszéljünk. A legképtelenebb bűncselekményekkel, terror akciókkal bombáznak bennünket azok miatt, akikben nem tudott gyökeret verni a Megváltó által mindannyiuk számára elnyert megbocsátó szeretet. Olyan nehéz ilyenkor megfelelni a Krisztusi szavaknak...

Pedig a Húsvét eljövetelét felvezető mai nap erről szól. Az eddigi egyik legnagyobb médiumnak ezért szabatott ki az a sors, hogy saját kínhalálával váltsa meg számunkra az örök üdvözülést. Csupán annyit kell tennünk, hogy az Ő(!!!) tanításai szerint éljünk. Csak sokszor olyan nehéz. Azt hihetnénk, hogy ez a kívülről bennünket ért hatások miatt van így. Ez azonban csak látszat, mert tudnunk kell azt is, hogy minden elsősorban belülről jön. Hogy hagyjuk-e magunkban eluralkodni a ránk lőtt nyilak mérgét? Vagy tényleg odatartjuk-e pofon vert arcunk érintetlen felét is, s cipót dobunk-e vissza a kő helyett?
Nem a "bűnök" melletti gyáva, vagy félszeg félre sandításról "prédikálok" én itt. Mert ezek mellett nem lehet szó nélkül elmenni, és a csendes, magunk között elejtett suttogás sem ér sokat. Ha tudnánk a helyes megoldást, biztos élnénk vele. Ez az egyik legnagyobb átkunk: az erőszak szava még mindig túlordítja a lelki romok felett sírók jajveszékelését.

Kálvária – Pesthidegkút, 2008 (Egy pillanat az 55-ből)A Húsvét előtti Nagyböjt a test méregtelenítése mellett a lélek megtisztítását is kéne, hogy szolgálja. A lélek böjtjét szinte fontosabbnak is tartom. Ebben az időszakban igenis tartsuk vissza magunktól a lélekgyógyító orákulumokat, hogy észre vehessük magunkban a mérgeket, amik énünkön élősködnek. Szálljunk alá önnön mélységeinkbe, merjünk szembe nézni démonainkkal, hogy legyőzhessük és kiűzhessük őket. Mert amíg bennünk élnek, erősebbek az angyalainknál. Szárnyaik enyhet, hűvöst adó nyugalmát, gyógyító szavukat csak akkor hallhatjuk tisztán, ha csak ők lakoznak bennünk. Ám ezt az állapotot csak mi teremthetjük meg magunknak. Ehhez is nehéz keresztúton keresztül lehet csak eljutni. Mindenkinek megadatott a sajátja. Kálváriáinkat magunknak kell megjárnunk, de az úton a Megfeszített tanításainak a magunkba fogadása segíthet át a nehézségeinken...

2010. április 1., csütörtök

Mosolygó világ

Amire egy új évnek megesszük az első három hónapját, bőven van mit mosolyognunk. Hiszen a három hónappal egyetemben letudjuk a telet is. Ha még néha meg is próbál a fenekünkbe csipdesni, azon is már csak mosolyogni tudunk, mert már nincs mit komolyan vennünk rajta egy jó pár hónapig.Mosolygó orchidea (bíboroskosbor) – Szamár-hegy, 2006 Kos havának első napjára visszavonhatatlanul ránk tör a tavasz, és ez bőven ad okot a szájak felfelé ívelésére. Talán ezért is lett ez a nap a tréfa, a bolondozások ünnepe. A természet is megbolydul ilyenkorra. Érzi magában az erőt a megújulásra. Minden életben mozgásba lendül a sokasodásra szólító ösztön, ami madárdalban, virágok pompázásában, a csupasz fák ifjúzöldbe zsendülésében ölt testet. A Világ kiszínesedik, és vele együtt az emberek lelke is. A jókedv válik uralkodóvá.
Mosolyogni, nevetni, kacagni! Örülni az életnek! Ez ennek a napnak a legfontosabb jelentése. Mert egy jóízű nevetés (akár magunkon is) két pillanat alatt szerte tudja foszlatni mindazokat a sötét gondolatainkat, amik a tél nehéz óráiban nehezedtek súlyos felhőként ránk.
Nevetni annyit jelent, együtt lélegezni a Teremtővel, hiszen a Világ – miként minden élet –, amiben létezünk örömben fogant...
Related Posts with Thumbnails