2011. március 23., szerda

Zsebrevágósdi

A MAOE ELNÖKSÉGÉNEK NYILATKOZATA

2011. április 30-ával a kormány döntése következtében megszűnik a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK), amely a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) hétezer fős tagságának, az alkotóművészeknek vagyonát eddig kezelte, s egyben biztosította érdekvédelmi szervezetünk működését. Sorozatos kísérleteink a kormányzati szervekkel való érdemi egyeztetésre eredménytelenek maradtak. Helyzetünk rendezésére hosszú évek alatt kiérlelt koncepciónk felajánlása, mindenkori együttműködési szándékunk kinyilvánítása hatástalannak bizonyult, ezért nem marad más lehetőségünk, mint a legszélesebb nyilvánossághoz fordulni.

Tiltakozunk

a művészek munkája révén létrejött vagyon most tervezett, a polgári demokráciában elfogadhatatlan módon történő újra államosítása ellen!
Ezzel nem csupán az alkotóházainkat, kiállítótermeinket, székházunkat veszíthetjük el, de elveszítjük a rendszerváltozáskor kivívott önrendelkezési jogunkat, s egyben a művészek szociális biztonsághoz, érdekvédelemhez és az alkotómunkához fűződő jogai is sérülnek. Kérdőjelessé válik a szociális segélyezés, az alkotó munka támogatásának, a nyugdíjak megállapításának, az érdekvédelmi szolgáltatásoknak eddigi jól bevált rendszere. Mindez, számunkra érthetetlen okból, felborítja az alapításkor a művészek és az állam között létrejött közmegegyezést. A nemzeti kultúra kincsestárát jelenti a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete. Felmérhetetlen a felelőssége a mindenkori hatalomnak abban, ha a tagságban megtestesülő szellemi vagyont nem veszi komolyan, magatartásával leminősíti, értékteleníti. Az ingatlan vagyon megszerzésének érdekében tervezett átgondolatlan lépéseivel megbontani készül valamit, amit utána soha többé összerakni nem lehet! Miközben a politikai oldalaktól független, önálló Magyar Művészeti Akadémia létrehozásának gondolatát örömmel üdvözöljük, nem feledkezhetünk el arról, hogy az ennek a gondolatnak és intézménynek, a széles művész közösség által elfogadott alapját jelenteni képes, Alkotóművészeti Köztestület koncepciónkat éppen most utasította el Réthelyi miniszter… Az Elnökség tehát arra kéri a Kormányt, hogy a művészek vagyonával kapcsolatos döntéseit, az alkotóművészek érdekeit szem előtt tartva, az Elnökséggel együtt készítse elő, és véleménye meghallgatása nélkül ne tegyen az Egyesületet, s annak tagságát érintő méltatlan, hosszabb távon jóvátehetetlen lépéseket.
Tisztelt Kollégák!
Aki a nyilatkozat tartalmával egyetért, kérjük aláírásával írásban csatlakozzon az Elnökséghez.
Levélben a MAOE 1406 Bp., Pf. 26 címen vagy, faxon a 331-2982-es számon, illetve e-mailben a titkarsag.maoe@alkotok.hu címen.

IMG_2223

Kedves Barátaim, Blogozók és Egyéb Látogatóim!
Csatlakozzatok a tiltakozáshoz minél többen, és toborozzatok ismerősöket, barátokat, akik hajlandók a nevüket és a nem tetszésüket adni e felháborító és méltatlan eljárás elítéléséhez!
Köszönjük!

9 megjegyzés:

  1. Aki fent van a Facebookon, vagy bármely más közösségi oldalon, kérem ossza meg az alábbi linket az adatlapján:
    http://maoefoto.blogspot.com/2011/03/maoe-elnoksegenek-nyilatkozata.html
    Köszönjük!

    VálaszTörlés
  2. el vagyok keseredve(nem csak most,de íme egy újabb példa),hogy mivé alakul a világ a pénzhajhász,hatalomegalomán emberek törtetése okán...ha már a művészetet is sarcolják,ott komoly gondok vannak...megosztottam természetesen...

    VálaszTörlés
  3. Támogatom a kezdeményezést, de a kivégzés attól tartok, nem lesz elnapolva. Amíg van mihez nyúlni, addig az le is lesz nyúlva... Nem sok maradt már a letarolt területen, úgyhogy nincs finnyásság, nincs, nincs!
    Majd a romok után talán új épülhet.

    VálaszTörlés
  4. Tartok tőle Libucnal lesz igaza... :((
    De én is köszönöm mindannyiotoknak!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Kati és Gyöngyi! Én is azt gondolom, amit Ti, de ha némák maradunk, az egy újabb baj, és jó pont a lenyúlóknak.
    Kati utolsó mondata legyen a fontos, ha már rombolás lesz...

    VálaszTörlés
  6. Most küldtem el az I.....o-nak, remélem felteszik. Lassan kezd tele lenni a hócipőm. Mondjuk ez elég ostoba húzás, mert több ezer alkotónak inspirációt adni....

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails