2009. április 28., kedd

KÉPtelen kedvezmény

Ma minden szolgáltató kedvezményt kínál. Akár a legképtelenebbeket is. Sokszor el is gondolkodom, ha valamit el lehet adni kevesebbért, és vélhetően még mindig haszonért, miért próbálnak meg az elején átverni bennünket és jóval többért ránk sózni?
Mivel vélhetően minden olvasóm feltette magának már ezt a kérdést, nem is akarok hosszas példálózásba kezdeni, elevenítse csak mindenki fel magában a saját élményeit, aztán tudja miről is van szó. Egy eset azonban írásra sarkallt...

A minap befordultam a Körútról egy utcába, lévén arrafelé dolgom, és egy vendéglátóipari egység utcára helyezett reklámtábláján akadt meg a szemem. Tudjátok, az az iskolai jellegű, de álló tábla, amin a cég emblémája alá oda lehet krétával firkantani a napi ajánlatokat. Van ennek valami szakelnevezése, de nem jut az eszembe. Szemem automatikusan végig futotta a kínálatot, ez a korsó ennyi, az a pohár annyi, a 4 centes 2x csak 1,5x, bla, bla, bla... Semmi extra. Illetve dehogynem, az utolsó, csupa nagybetűvel, felkiáltó jellel kiemelt sor:

DIÁKOKNAK -10% KEDVEZMÉNY!

Hogy a jó édesanyátok ne sirasson benneteket! - ordítottam fel magamban.
Semmi bajom a diákság becses társadalmával, hiszen magam is voltam csóró tanonc. Jusson is nekik minél több kedvezmény. Mehessenek olcsóbban múzeumba, uszodába, könyvtárba. Orvoshoz ingyen, iskolába ha lehet minél kevesebbért. Jó érzésű kurvák adjanak kedvezményt a saját korlátaikat képtelen ledöntő ifjakkal szemben. Utazzanak olcsóbban, egyenek olcsóbban! Aludjanak olcsóbban!
De az alkohol és egyéb élvezeti szerek fogyasztásáért ugyan már ne részesüljenek semmiféle kedvezményben! Manapság kicsit többet fordultam meg vendéglátóipari egységekben. A fogyasztóközönség zöme fiatal, vélhetően diák. Szinte mindegyik előtt sör, vagy még valami keményebb volt. Sokszor együtt. Az, hogy miből tudják ezt megteremteni manapság, már önmagában érdekes kérdés. Az, hogy nap-mint-nap meg tudják tenni, még inkább. Az hogy mire költi a szülei pénzét, vagy a Diákhitelét egyáltalán nem érdekel. Költse tőlem a saját részegségére, ha azt hiszi, attól felnőttebbnek hat maga és mások előtt. De kérem, ezért miért illeti őt meg kedvezmény?

Rendben, a tulajnak is "szuterén" joga meghatározni, kinek adja olcsóbban a kínálatát. Én viszont had érezzem magam ebben az esetben hátrányosan megkülönböztetettnek. Azért mert korosodom, miért nem ihatom le magam annyiért, mint aki még tanul? Valószínűleg a vendéglátóst is az sarkallta a kiírásra, hogy felmérte: potenciális vevőkörének 70%-a ebből a rétegből kerül ki. Nosza, csaljunk be minél többet, hadd menjék a bót! Meg is érthető, ha ebből a szempontból vesszük szemügyre a helyzetet.

De vajon szabad-e ebből a szempontból szemügyre vennünk?

Remélem, nemcsak én gondolom úgy, hogy nem!!! És akkor nem is kell már részleteznem, hogy miért nem...

Ui.: Szíves bocsánatát kérem minden diákolvasómnak, amiért nem nevezem meg az intézmény nevét és helyét. Nem a reklám miatt hallgatom el.)

6 megjegyzés:

  1. Egy egyetemista elég sok pénzszerzési lehetőséghez juthat, ösztöndíjtól kezdve egészen a diákmunkáig. Ritka, hogy valaki teljesen a szülőn éljen már akkor. Egyébként megfejelném még valamivel: manapság annak nincs diákigazolványa, aki nem akar. :) Az üzlet, az üzlet, ha ettől megy jobban a bolt, akkor be fogja csalni. Nevet nem kell kiírnod, tucatnyi szórakozóhely hirdet hihetetlen akciókat csütörtök estére, olyanokat amikhez képest ez a 10% röhej. Lehet tippelni, hogy ki teheti meg, hogy csütörtök éjszaka bulizni menjen. Legalábbis akkor, ha nem akar másnaposan dolgozni menni. :D

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Barakis! Üdvözöllek a lapokon :)

    VálaszTörlés
  3. A pénz diktál mindenben... csak a profit a lényeg.Bárkit kiszolgálnak bármivel, ha van pénze és fizet.Nemrég volt egy TV műsor amiben utána mentek ennek.Siralmas a helyzet... Aztán az, hogy milyen lesz a következő nemzedék aki így nő fel ( értelmileg, egészségileg ) senkit nem érdekel, mert nem gondolkodik senki sem előre... az emberek csak a mának élnek... :(((

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a köszöntést! :)

    Gyöngyi S.Faragó: Mert az eddigi sok generáció szent volt, ugye? :)

    VálaszTörlés
  5. Szó nincs róla, de... a "jólét" egy csomó olyat hozott magával, amire régen lehetősége se volt a fiatalnak ill. csak később idősebb korban kezdhette rongálni magát módszeresen.
    Persze nem kell feltétlen egyetértenünk :)

    VálaszTörlés
  6. Tényleg furi, de hát a piac ezt diktálja, ahogy irtad is.
    Aput és anyut amúgy fiatalkori kepeiken szinte kizárólag szeszes itallal a kezükben látom. :)
    Boldog leszek, ha fiaim kocsmázni fognak, manapság az számít konzervatívabb időtöltésnek. Mindenesetre jobb, mint az Extasy.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails