2010. június 10., csütörtök

Vízről másképp

Visszavonulóban van, egyelőre fűtenek is felülről rendesen, ami a gyorsabb párolgást is elősegíti. Máskor morgok érte, mert leolvad rólam a gúnya, de most elviselem, szükség van rá. A vizet amúgy szeretem. Minden formában. Igazán a szomjat is csak az oltja. A hűs forrásvíz a Természet egyik legnagyobb ajándéka. Képileg is vonz. Valahogy élettel telíti meg. Mégis csak az élet forrása.

A megújuló, és a hétvégén átadásra kerülő Újpesti Fő tér egyik legkedvesebb eleme a Városháza északi szárnya melletti téren épített szökőkút rendszer. A múlt héten Nimród közgyűltünk a vele szemben lévő épületben, ami egyben a munkahelyemnek is otthont ad. Már sötétben jöttünk ki és egészen elvarázsolt az esti fények és a víz játéka. Meg is jegyeztem magamnak, hogy gépet kell behoznom.
Ebben a hőségben a gyerekek is birtokba  vették. Hétfőn kiállítást építettem, és éktelen zsivajra lettem figyelmes. Kinéztem a bejárathoz, mi is az? Apró lurkók rohangásztak a felszökő vízsugarak között, nagy visongva. A gép nálam volt, estére terveztem a tér fotózását. Kicsit töprengtem, félbe szakítsam-e a munkát, aztán úgy gondoltam egy félórát lehet. Annál tovább úgyse nagyon bírom guggolva.Újpest, 2010
Újpest, 2010  Újpest, 2010Újpest, 2010Újpest, 2010
Újpest, 2010. június 7.

A városi szökőkutak egyébként mindig lehetőséget adnak érdekes képi hatásokra. Az alábbiakban, mivel ennél a bejegyzésnél stílszerű bemutatok egy másik megközelítési lehetőségből pár variációt.

Meditáció 
Meditáció – Martonvásárhely, 2008

Vízfény-függöny 1    Vízfény-függöny 2
Vízfény-függönyök – Vác, 2007

Szoborkert  
Szoborkert – Prága, 2006

22 megjegyzés:

  1. Megérte félbeszakítani a munkát! Egy kínai mondás jutott eszembe: "A munka nem fut el előled, amíg megmutatod a gyermekednek a szivárványt, de a szivárvány nem várja meg, hogy elkészülj a munkáddal." Sok ilyen szivárványidéző pillanatot!

    VálaszTörlés
  2. Milyen igaz!!! Már ezért a mondásért megérte az egész. Köszönöm Padparadsa!

    VálaszTörlés
  3. Kedves téma. :) (nekem is) A gyerkőcesek aranyosak, számomra különösen a hármas, az utolsók pedig varázsosak így az ellenfényes, elmosódott vízcsepekkel.

    VálaszTörlés
  4. Az utolsó hármas engem is megfogott :o)
    Gratulálok János,
    Kr.

    VálaszTörlés
  5. Jaj, de rég kommenteltem már! :) Kissé eltűntem mostanában. Nagyon-nagyon tetszenek a fotók! Ismét... Persze minden, de az "Elmaradás" c. bejegyzés kapcsán közzétettek is, nagyon-nagyon!!! Ha egyszer én így fotózhatnék... hmmm... de jó volna... :))))

    VálaszTörlés
  6. egyetértek: tényleg csak a víz oltja a szomjat;-) én szombaton botlottam egy ilyen kisgyerekes-szökökutas élménybe - ott gondolkoztam fényképezzem-e vagy sem. aztán ajóza eszem dötött, ehhez még tanulnom kell ám.

    VálaszTörlés
  7. Szia! :)

    Nagyon kellett már jönnöm...
    Visszanéztem az elmaradást, 1 órája itt leledzem. :)
    Egyszerűen csak köszönöm az élményt!

    A váci kép szívem csücske, szülőváros.

    Most pedig elmegyek aludni, és arra gondolok, hogy mennyire rohangálnék, csoszognék, forognék puciláb a vízsugarakban.

    Jó hétvégét János!

    VálaszTörlés
  8. Bocsánat, nekem a szökőkutakról mindig a fotolista képtárban történt események jutnak eszembe. Ez a Műszaki Egyetem fotós oldala, gyakorlatilag itt találkoztam virtuálisan Endrével először. Csupa fotós fiú hihetetlen műszaki tudással. Egyikük feltett egy szép nőt, egy szökőkút előtt ücsörgőt. Meglehetősen családi fotó volt. Jöttek is a durva kritikák. Az egyik így szólt: odaültetted a nőt a nagy ejakuláció elé, és ennyi. Azóta is mindig röhögök magamban, ahányszor szökőkút előtt fotózok valakit, és nagyon vigyázok a szimbólummal. :D

    VálaszTörlés
  9. Kristina, mindig örülök, ha megfog valamelyik képem. A képzőművész szem az mindig más. Nagygyörgy Sanyi óta én is azzal igyekszem fotografálni.

    Ildinyó, nem jó a megközelítés. Egyszer így fogok fotózni, sőt, jobban :) Tényleg rég jártál erre. Ezért még jobban örülök...

    Nosza ORsi, tanulj, mindig érdemes.Igyekszem én is egyfolytában.

    Szia Rainy :) Derűssé tetted a napom. "Puciláb" :) egyfolytában mosolygok, és örülök, kezd visszatérni a régi éned.

    Timi, nekem is mindig az jut az eszembe, biztos azért vonz :D

    Köszönöm a véleményeiteket!

    VálaszTörlés
  10. :)))) Elfelejtettem írni, hogy a képek pedig szépek, érzékenyek.

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm Timi, de gondoltam is, általában azoknál szólalsz meg :)

    VálaszTörlés
  12. IgenIgenIgenIgenIgen...ez pont itt, pont most, pont nekem a hangulatom.....pont

    VálaszTörlés
  13. Köszi Lili! Jó hogy nemcsak látlak, a szavad is "hallani"... :)

    VálaszTörlés
  14. Szeretem a szökőkutakat. Főleg, ha nem csak egyszerűen szökik, hanem be van állítva a "műsor". :) Az esti kép nagyon finom, a többi meg játékos.

    VálaszTörlés
  15. Köszi Sebi! Ez "nemcsak egyszerűen szökik" :)

    VálaszTörlés
  16. A guggolással mélységesen egyetértek ... a jó vizes képek pedig megunhatatlanok, ezek is... :)

    VálaszTörlés
  17. Frissek, üdék, játékosak, pajzánok ezek a szökőkutasa képek. Ez a téma ilyenkor külön jólesik az embernek. :)

    VálaszTörlés
  18. Ezek a szökőkutak most aztán télleg aktuálisak.
    A felső képekhez hasonlatosakat már láttam, az alsó képek azonban egészen új megközelítése a témának. Nagyon izgalmas fotók.

    VálaszTörlés
  19. Szombaton és is szívesen belegyalogoltam volna, vagy csak dagonyáztam volna alatta. Köszönöm Zsolt és joruba :)

    VálaszTörlés
  20. Még egyszer erre jártam, hogy megcsodáljam ezt a sorozatot. Különösen tetszik a két első fotón a kislány ruhájának a mintázata amint harmonizál a vízcseppekkel.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails