2011. február 28., hétfő

Két part

Monstrumok - Tahi rév, 2011. február 26.Két part, ugyanannak a folyónak az egymással szemben lévő oldala. Monstrumok uralják, a közlekedésé, az iparé és a büntetés végrehajtásé. Szükségesek, mégsem szépek. Az épület funkciója feledteti az eredendő szépséget, a szép tetőelem ellenére is. Az őrtorony annak is jelkép, aki nem tudja, mi is az odaát. A komp sem, mert a célirányos tervezés nem engedheti meg magának a szépség luxusát. A füstokádó, hegymaró üzem pedig végképp nem. 
Az egyik oldalon a szabadságot jelentő hajó van időlegesen rabságra ítélve, a másikon talán az is, aki nemrég még lehet, hogy vezette, vagy utazott rajta. Az ember mégis valami szépséget érez. Nem a fényét, az most csak rajzol, nem derít. Hozzánk közelebb a gondtalan élet aránytalanul kis méretű, mégis mindennél erőteljesebb jelenlétét. Átpillantva pedig a fegyház falainak vakítását, a szép architektúrát is jelentéktelenné zsugorító, a folyó fodrai között megcsillanó reményét...
Címtelenül - Tahi rév, 2011. február 26.

6 megjegyzés:

  1. megint egy nagyon jó bejegyzés tőled! szöveg, képek - nálam mind nyerő :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez a két fotó most megint annyira jellemző az alkotójára... Meg a hozzáfűzött gondolatok is. Csak azzal vitatkoznék, hogy a "célirányos tervezés nem engedheti meg magának a szépség luxusát". Számtalan ellenpélda van /bár lehet hogy ez a letűnt világra volt inkább jellemző/, és a szépség hiánya csak a tervezőt minősíti ebben az esetben.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Vivien és Kati. Annyit tennék hozzá, az igazad mellett, hogy ennek a kompnak az esetében...

    VálaszTörlés
  4. Igen jól sikerült mini-esszé ez. Néhol a kép (" a folyó fodrai") már le is marad a szavakkal való versengésben :-))

    VálaszTörlés
  5. Ami lemaradt, annak le is kellett :) (Lehet, hogy a képeknek is...) :D

    VálaszTörlés
  6. Ez az amit nem lehet tanulni:-) Még egy élmény Tőled, nekünk. Köszönet érte. Csak remélni tudom hogy ragad rám valami abból amit itt látok és olvasok.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails