2010. május 17., hétfő

A Duna arcai

Nyári panoráma – Budapest, 2008. (négy képből összerakva)A Duna az életem része. Kicsi gyerekkorom óta egy csomó élmény köt hozzá. Szüleim vállalati, hétvégi üdülőjében eltöltött napok a Nép-szigeten. Suhancként a lelógások a partra cigizni. Később az evezős idők, majd a nagy séták Maxi kutyámmal. Természetfotósként is sokat kaptam tőle, főleg tájban. Ma szinte a közvetlen közelében élem mindennapjaimat. Mindig más arcát mutatta, amióta ismerem, és mutatja ma is. Soha nem tudom megunni. Ha igazi magányra várok, valahol a közelben, a partján keresek menedéket. Ha csak úgy lemegyek fotózni, előbb-utóbb mellette kötök ki. Ha valahol az országban másutt kerülök a közelébe, mindig felkeresem ottani helyeit.
Amikor meghirdette a MAOE a Duna-kiállítást, nagy örömmel kutakodtam az archívumban. 150-nél több képet szedtem össze első nekifutásra. Végül 53-mal neveztem a válogatásra, amiből 3 került kiállításra a Duna Galériában, tavaly ősszel. Azóta készülök a beadott válogatást közszemlére tenni…

Az album idekattintva tekinthető meg.

25 megjegyzés:

 1. Csodás képek! És gyönyörűek, színesek!! Imádom a szín-játékot! ;)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon jo osszeallitas. Gratula. Az elso 2 ff halszos es az Arpad hidas a kedvenceim

  VálaszTörlés
 3. Egy kerdes: a 35-os foton azok a szinek hogy szulettek? arra vorosre gondolok a fak torzsen. az termeszetes?

  VálaszTörlés
 4. Egy kerdes: a 35-os foton azok a szinek hogy szulettek? arra vorosre gondolok a fak torzsen. az termeszetes?

  VálaszTörlés
 5. Szívemnek rendkívül kedves téma, hasonlóan érzek érzek a Dunával kapcsolatban én is. Naygszerű a sorozat, jobbnál jobb képek, s volt egy két ismeretlen is :) De jó volt látnit régit-újat egyaránt, s eszembe juttatott sok képet, egyszer ha több időm lesz, biztos készítek én is egy összeállítást, úgyis érdekes, a "ki hogy látja ugyanazt a témát". Szép képek nagyon.

  VálaszTörlés
 6. Végignéztem a Duna arcait.
  Két fotóra tértem vissza többször is: a 9.-re mert nagyon tetszett a kép kompozíciós egyensúlya, és a 38.-ra mert az a kép él.
  Üdv

  VálaszTörlés
 7. A Dunáról mindig a gyerekkorom jut eszembe, hisz a partján nőttem fel.A víz illata mikor keveredik a friss csónaklakkéval leírhatatlanul mély érzéseket csal elő mindig újra és újra... megunhatatlan, össze nem hasonlítható semmi mással.A csónakházak, s az ott élő emberek, a régi séták, magányos csavargások a parton, hangulatuk élénken él ma is bennem. http://sfaragogyongyi.blogspot.com/search/label/Duna

  VálaszTörlés
 8. Az a jó, ha sok kép van egy albumban, mindenki megtalálja a magának tetszőt.

  Keriatti, igen természetes, már amennyire a 20 évvel ezelőtti diáról készült szken az lehet. Egy kis résen vágott be a lemenő nap.
  Zsuzsi, érdeklődéssel várom a gyűjteményedet, mindig kíváncsi vagyok mások hogyan látják azt, amit én.

  Béla, a 38-ast én is nagyon szeretem, 2006-os kiállításom nyitóképe volt.

  Gyöngyi, az Nálad mindig jelent valamit, ha sokat írsz :)

  Köszönöm a látogatásokat itt is, és az albumnál is!

  VálaszTörlés
 9. Atyaég! Eszméletlen gyönyörű képek (végignéztem az albumot is)! Fantasztikus mind egytől egyig (persze kedvenceim is lettek)!!!!!!! :))))

  VálaszTörlés
 10. Köszönöm Ildinyó. Ebben biztos voltam :)

  VálaszTörlés
 11. De jó ötlet volt ezt így összeszedni egy csokorba! Nagy élmény volt végignézni. A Duna azt hiszem sokunk életében játszik több-kevesebb, de valamilyen szerepet. Lehet beindítottál egy kis mozgalmat, és mindenki kezdi felkutatni a képen rögzített emlékeit. Azt hiszem én is előkerítek majd néhányat. :)
  Köszi még egyszer János az élményt!

  VálaszTörlés
 12. Köszönöm Zsolt! Azt nem bánom, én is szívesen nézegetek több képben feldolgozott témát mástól is. Magamnak is tervezek még, a következő a pacsmagi felsőház kisablaka lesz.

  VálaszTörlés
 13. Na, lehet jobban jártunk volna mi nézők, ha csak a te képeidet rakják ki a kiállításra. életem egyik legrosszabb kiállítása volt.

  VálaszTörlés
 14. Zotyó, ezt remélem, még a Gyöngyi sem olvassa :)

  VálaszTörlés
 15. nagyon tetszenek a képek :o) János!

  gratulalok, Kr.

  VálaszTörlés
 16. Köszönöm kristina, mindig öröm, ha benézel hozzám.

  VálaszTörlés
 17. kellemes szemezgetést nyújtottál ezzel a szélesspektrumú csokorral...
  nékem a keresztezések,és a túra végén című képek a kedvencek!-össze is kapcsoltam őket magamban azáltal,hogy talán mind,-kik szeretjük a Dunát,és még fotózzuk is- valamiképp keresztezzük és együtt túrázzuk rejtett,és kevésbé rejtett zugait,fedezzük fel magunknak,fotóinkkal másoknak azt,amit abban a pillanatban nekik is látniuk kellene...ez nyújt egyfajta finom szálon szőtt keszekusza összetartozást(szerintem:))...

  Külön öröm számomra,hogy látom te is találkoztál szerelmemmel Gemenccel...

  VálaszTörlés
 18. Valahogy így, jazza. Nem csodálom, hogy szerelmes vagy Gemencbe, én is az voltam, ami nem múlt el, csak nem tudok neki élni. Túl drága lett és macerás, ismeretség nélkül...
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 19. He-he, de olvassa :)) s miután adok a véleményetekre, meg is kíméltem magam a megnézésétől... ;))

  VálaszTörlés
 20. Mind nagyon szépek!
  De a legeslegjobban nekem a nagy "S", és az utolsó fény vagy fények? tetszettek.

  Minden este az alkonyat után az ablakban állok. A napnak ez a negyed órája az enyém, a nézelődésé. Mert egészen elvarázsol az a mélykék szín, ami a teljes besütétedés előtt van. Mint a nagy "S" képeden.

  És a másik... az a vörös a képen, a gyökerek... vibrál a kép, élet van benne.

  VálaszTörlés
 21. Gyöngyi, azt hiszem, jól tetted :(

  Duende, ez a fotós körökben "kék órának" nevezett időszak. Szerintem hajnalban varázslatosabb, a párák miatt.
  A gemenci kép nagy kedvencem. A készítés körülményei miatt, meg azért, amiket Te is írtál.

  VálaszTörlés
 22. Én pont inkább az alkonyatot szeretem jobban, pont a tisztasága miatt. Meg valamiért a hajnalt nagyon nem szeretem, az alkony az én órám. Egész más a kettő hangulata és hozzám az este illik, akkor vagyok elememben, energiáim csúcsán. Reggel nagyon nehezen indulok be, egy óra is kell, hogy magamhoz térjek.
  És nem is tudtam, hogy külön neve van. Mindeig tanul az ember valami újat!

  VálaszTörlés
 23. Ez ismerős dolog nők esetében. Viszont aki nem éli meg a hajnalt, sok mindenről lemarad. Megpillantani a látóhatáron az első fényt, ami beledereng a sötétbe, valami mennyei élmény. Ekkor elkezdődik valami, este meg véget ér.
  De nem ez a lényege, hanem a harmat, a lenge párák. Nincs igazad, a napkelte mindig tisztább, mint az este. Éjszaka lenyugszik, megtisztul a levegő. Napközben felkavarodik, összegyűjti a mocskunkat. Azért is menekül a Nap el... :)

  VálaszTörlés
 24. Hajnalban kelek. Sokszor olyankor, amikor a Nap még fenn sincs. És: nem szeretem a hajnalokat! Utálom, hogy pontos legyek. :))

  Az alkonyt szeretem.

  Igazam van vagy nincs, tök mindegy. Mert ez szubjektív.

  VálaszTörlés
 25. Rendben :) Én csak a tisztaságra gondoltam, mint igaz, nem igaz. Neked az alkony a tisztább, nekem a napkelte :D Annak ellenére, hogy én is este kezdek el élni, hehe
  Ezt is kár tovább ragozni :)

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails