2010. május 19., szerda

Két szemmel

Ha valaki Szekszárd felől autózik Tamásiba, a regölyi elágazás után, jobb felé, a termőföldekre kitekintve egy templomromot pillanthat meg. Én az első télen láttam meg, amit Pacsmagon töltöttem, 1992-ben. Azóta izgat a téma. Azon a télen készült is egy jó kép róla, csak gőzöm sincs, hol lehet.
A műemlékem.hu-n ez tudható meg róla:

Regöly határában, a településtől Ny-ra, mezőgazdasági terület közepén, kisebb emelkedőn álló, egykor körítőfallal övezett, keletelt, feltehetően poligonális szentélyzáródású templom rommaradványa: három szint magasságig megmaradt, két lépcsős támpillérrel megtámasztott Ny-i torony, a hajó Ny-i falának maradványaival. Az É-i és D-i oldalakon csúcsíves nyílásokkal megnyitott torony Ny-i homlokzatán háromszögben záródó bejárati nyílás, felette résablak, a toronyaljból a bejárathoz hasonló nyílás vezet az egykori hajóba. Az elpusztult Somogy falu egykori plébániatemploma, amely esetleg már a 15. században, de inkább a 16. században pusztult el.
Mészáros Gyula az 1960-as években kisebb ásatásokat végzett a torony körül amit a torony statikai megerősítése követett. Újabban a Wosinsky Mór Múzeum munkatársai is végeztek ásatásokat a helyszínen. Így tudjuk, hogy 17 méter hosszú hajójával a jelesebb templomok közé tartozhatott. Az ásatási eredményeket közzétevő K. Németh András szerint a XV.század végéről származik a templom.

Legutóbb pacsmagi tartózkodásomkor elkísértem Zotyót nagyszülei sírjához, Varsádra. Hazafelé Tamási felé autóztunk, mert vásárolnunk kellett. Akkor láttuk meg a repcével övezett romot, és ellenállhatatlan volt. Egy traktor kavargászott, így nem nagyon akartunk mi, de mondtuk, délután visszajövünk, mert hiába nem vezet hozzá út, végre jussunk már oda.
rom_a
rom_b 
Délutánra elég változékony lett az idő. Itt ott esők zuhogtak, de reménykedtünk, hogy azért nem bánjuk meg. Nem bántuk meg. Ahogy elindultunk a földön át a rom felé, lélegzet elállító volt a látvány.
rom_1
Valahogy nagyon szeretem a súlyos egeket, és még jobban nagylátószöggel még súlyosabbá tenni őket. Az ilyen nyílt tájaknál meg jobban szeretem a vízszintesen nyújtott képkivágást, mert tovább növeli a kép terét. A borult idő ellenére a repcén, nem tudom honnan, varázslatos halvány derengés volt. Szerencsére volt nálam állvány, mert tudtam, hogy ezt egy expozícióval nem lehet átfogni. Nem szeretem a HDR technikát, 2 fényértékes különbséggel készült egy-egy kép, azt maszkoltam össze. Alapjában jobban szeretem az ilyen témát ff-ben, de a föld meleg barnája és a repce színe miatt váltottam színesre a beállítást.

Ahogy közeledtünk, úgy változott a látvány, ami viszont arra kényszerített, hogy visszaálljak a ff beállításra.
rom_2
Ahhoz, hogy a helyszín fényviszonyait vissza tudjam állítani a képen elég volt ugyan egy expozíciót készítenem, de a RAW-ot két különböző beállításból bontottam ki, két különböző képben. A felvételkor vörösszűrő beállítást használtam. A konverterben (DPP) az egyik képnél a maximumra (10k K) állítottam a színhőmérsékletet, ezzel a repce sárga és a rom vöröses színét jelentősen világosabbá lehetett változtatni. A másikon viszont a legalacsonyabbra (2,5k K), ez meg a kékes felhőket szűrte jó sötétre. A két képet aztán csak megfelelőképpen össze kellett maszkolni.
Ez a kép teleobjektívvel készült, kis gyújtótávolsággal. Ilyenkor megelégszem az adott 3:2-es oldalaránnyal, mert a zártabb képkivágást még jobban fel lehet erősíteni, itt különösen, mert a főtéma is ezt igényli. Ennél a képnél felfelé kell a felhők tömege, ezzel tovább növelhető a súlyuk. A rom maradék erejével feszül neki a felülről jövő nyomásnak, a múlt erejét jelképezve.

Hazafelé földutakon kavircoltunk Regölynek. Ebből mutatok még egy képet. Ezt egy kibontásból, Ps utómunka nélkül, csak a RAW beállításokkal elegendő volt “megdolgozni”.
Májusi dűlő – Regöly határában, 2010. május 8.

17 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszenek! Imádom a repcét, minden évben fotózom! Olyan hihetetlenül... sárga! ;)

    VálaszTörlés
  2. Az utolsó képről hiányzik egy kis piros. Mondaná Kriss Géza bácsi. Meg én is. Egy kis piros szuzuki. :)
    Szép volt, jó volt én még át se nagyon néztem a képeket.

    VálaszTörlés
  3. Mind szép, a felhő döbbenetes, személyes kedvencem az utolsó, a májusi dűlő, absztraktba hajló formáival, fényeivel.

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikus képek! Nem is tudnék választani... A Balaton-felvidékre emlékeztet, ott szoktam ilyen tájakat látni, rikító sárga repcemezőkkel. Nyár elején pedig hatalmas pipacstengerekkel.
    És ott is van egy majdnem ugyanilyen rom! Ugyanígy, a mezőben, magányosan, fákkal körülvéve. A nyári kirándulásaink jutottak eszembe a képekről.

    VálaszTörlés
  5. nekem is tetszenek--mind másért...
    Zsuzsihoz hasonlóan nekem is az utolsó lett a leginkább közelálló--számomra olyan mintha az út még nagyon messze, és meredeken vinné felfelé az utazóját akár a fellegekig...

    VálaszTörlés
  6. élvezettel olvastam leírásodat, még akkor is, amikor a technikai részeleteket nem igazán értettem. a kép aztán igazán megmutatták, mit is írtál le olyan szakszerüen.
    különösen tetszik a sárga repce és a barna föld a viharos ég alat. és az utolsó képben is a barna fogott meg nagyon. nem emlékszem, hogy fényképen láttam valaha is barna földet. nem szokás talán fényképezni vagy én nem figyeltem rá? mindenesetre nagyon szép!

    VálaszTörlés
  7. Padparadsa, és milyen finom mézet ad. Hoztam is egy üveggel, már alig van :)
    Zotyó, ott állt mellettem, Te meg el voltál foglalva, meg egyébként sem felelt meg volna traktornak. Géza Bának meg az kellett mindig.
    Zsuzsi, én is szeretem az utolsó képet, bár nekem a ff most a favorit :)
    Duende, ha Zappában nem is, Balaton Felvidékben egyezik az ízlésünk :)
    Jazza, magam nem tudnám megmagyarázni mi tetszett az utolsó képben, csak úgy adta magát.
    Hamburgfoto, a ff azért lett az, mert nem volt benne a föld barnája. Ne feledd, a képek a föld jegy alatt készültek.

    Köszönöm a látogatásokat és a véleményeket!

    VálaszTörlés
  8. Csodás látványban lehetett részed, a felhős-sárgás-barnás irigylésre méltó jelenség és fotó.
    Ám nekem az utolsó fotó jobb sarkába beszűrődő fény a kedvencem ebből a bejegyzésből.

    Csak érdekesség: az alábbi linken van felhő kategóriában is néhány erős látvány:

    http://www.ame-web.org/europhotometeo/Europhotometeo09-EMS.pps

    Üdvözlettel
    VB

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Béla! (A linket is)
    Valóban csodás volt és lenyűgöző.
    És az utolsó sem véletlenül került be a válogatásba. :)

    VálaszTörlés
  10. Na, ez volt az a bejegyzés, amiből látható, hogy egy kis hatásvadász vagy! Remélem ez nem sértő, nem annak szánom, csak már megint kénytelen vagyok utalni a kimagasló szerkesztési technikádra.
    Nézem a kis képeket: jók! Megyek lejjebb, huh! És, mindez "véletlenül", csak úgy eléd jött! A következőre már nem is szóltam, az utolsó meg a kedvencem! :)

    VálaszTörlés
  11. De bizony sértő! Kikérem magamnak. Nem vagyok sem kis, sem hatásvadász. Nagy hatáskeltő vagyok! :D
    Zenei nyelven szólva, szeretem a fináléhatást, a végére tartogatni az extatikus élményt. Diavetítések összeállításából tanultam meg. Úgy kell befejezni, hogy a nézők ne lélegezzenek fel, hogy vége, hanem hogy sajnálják :)
    Köszönöm libuc!

    VálaszTörlés
  12. Frenetikus felhőzet, az ilyen drámai tájképeknek (is) a nagymestere vagy! :) Kifogyhatatlan téma várja az embert Pacsmagon és környékén, egyre jobban vágyok vissza.

    VálaszTörlés
  13. Tudod, Zsolt, amit (akit) szeretünk, azt tudjuk a legméltóbban ábrázolni...
    Köszi!

    VálaszTörlés
  14. Nyomasztó és egyben tiszteletet ébresztő a két felhős kép. Köszi a leírást is! Tanulságosak voltak!

    A legalsó tetszik, szépen formált, grafikus hatású kép, bár az út első "törését" mintha egy hajszállal feljebb kívánnám.

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm joruba! Érdekes, nekem a ff a favorit ebben az összeállításban, de ez biztos a személyes benyomás miatt van így. Igazad lehet a kifogással kapcsolatban, de akkor túl sok lenne az előtérben az életlen elem...

    VálaszTörlés
  16. Hát igen. Az a rom ordít az ff-ért! Bazi jó lett.

    VálaszTörlés
  17. Végre valaki, akinek a ff tetszik :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails