2010. március 12., péntek

A lélek szabadsága

Tarthatsz rabságban madarat, etetheted is, becézheted is, akár meg is gyógyíthatod, ám amint lehet, kiröppen az ablakodon, nem törődve azzal, hogy űrt hagy-e a lelkedben, talán újra megsérül, talán éhezni, fázni is fog, veszély is leselkedhet parányi életére, akkor is a szabadságot fogja keresni, a korlátlan szárnyalást az ég végtelen kékje alatt, mert erre teremtődött, a lélek szabadsága nélkül kalitba zárt testet őrzünk énünk zárt ablakú falai között, s még e testet is csak közös akarattal birtokolhatjuk, a teljes egyenjog íratlan törvényeit követve, hogy ne kihasználás, megalázás legyen a vágy kergetése, a lélek rabságban tartása a teremtés elleni vétek, mert az elengedés elfogadása az élet állandó megújulásának magasabb szintű megértése.
Lelkek - Brno, 2006-Újpest, 2005 (Egy pillanat az 55-ből)

9 megjegyzés:

  1. Sokszor gondolkodtam az elmúlt időben hasonló dolgokról, mint ami ebben a pár sorban megfogalmazódott. Aztán a hétköznapi problémáim mindig kiűzik a fejemből, ezért most jó volt újra szembetalálni magam vele.

    A fotó kiváló!
    Jó hétvégét! :)

    VálaszTörlés
  2. Elengedni...igen én ezt pár éve nagyon megtanultam, hogy tudni kell elengedni...
    A szárnyalásról eszembe jutott az éjjeli álmom: repültem, a fiammal a kezemben, egy vízparton, sötétben végig, csak derengett néhol, némi fény. Nem volt félelmetes egyáltalán. Hihetetlen érzés volt és annyira felszabadító! Azt mondják (ill. írják), hogy ez a kielégítetlen alkotókedvet jeleníti meg : ). Ritkán van olyan álmom, amely ilyen élénken megmarad bennem. Ez köztük lesz! Mint ahogy a jó pár évvel ezelőtti álom is, amikor az arcomat a nap felé fordítva csak szívtam magamba az energiát. Az is nagyon fura és leírhatatlan volt. (Elnézést a hosszas kitérőért, csak eszembe jutottak ezek a dolgok.)
    Nagyon tetszik nekem is a fotó!
    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  3. Amikor nem volt munkám, gépírást vállaltam egy kiadónak. Feldmár András Nők iskolája c. előadássorozatát írtam. Feldmárnál elég "beteg" a társadalmi elváráshoz képest, így nekem nagyon érdekesek voltak az előadásai. Ő azt mondja, hogy az a szerelem (kapcsolat) a jó, ahol szabadabbnak érzed magad, mintha egyedül lennél.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó,tömör kis írás,viszont a kép valami fantasztikus!
    Kellemes hétvégét!

    VálaszTörlés
  5. Raindrop, jó volt olvasni a soraidat, Ildinyó, köszönöm az álmaidat, nekem is vannak elfelejthetetlenek, Timi, hálám az idézetért, Laci, jól esik!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Ez a bejegyzés (ismét) pont így, ahogy van nagyszerű! A gondolatok is a kép is :o)!!
    Gratulálok,
    Kristina

    VálaszTörlés
  7. Így igaz...! :) Sokan viszont feladják cserébe a kényelmesebb biztonságért. Mindenki maga választ, mert azért itt is igaz a "valamit valamiért". Olyan sosincs, hogy mindened meglegyen, valami mindig hibádzik, a nagy kérdés, ki mit helyez előre az értékrendjében.

    VálaszTörlés
  8. Figyelek, olvasok, ámulok! Nagyon élvezem ezeket a képpel illusztrált írásaidat. Igazán értékes gondolatok.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails