2010. december 30., csütörtök

Retrográf kalendárium

A cím nem véletlen. Idei utolsó bejegyzésemben vissza szeretnék tekinteni erre a mozgalmas évre, kimaradt képeken keresztül.

Január
Betakart udvar -  Zichy-kastély, 2010. január 31.Február 1-i bejegyzésemből képszerkesztési okok miatt kimaradt ez a kép. Azután meg nem volt rá alkalom. Lehet, hogy csak ez az egy miatt hoztam össze ezt a bejegyzést, mert BlogDozValdgyok Atyai Barátom javasolta, fotózzak minél több hóesést?

Február
Kép készül - Óbuda, 2010. február 7.Arra gondoltam, addigra már elege volt sokaknak a hóból, de nagyon szöveget sem találtam hozzá, vagy apropót, lemaradt.
Én voltam jobb helyen, a fotós utána fújt is egy kicsit, de nem álltam elé :) (Elég, ha nekem megvan így.)

Március
Újdonsült patina - Óbuda, Fő tér, 2010. március 11. A fenébe, még mindig hó… A frissen átadott Harrer Pál (Óbuda első polgármestere) szobor akadt a szemembe “Az én Óbudám” fotópályázat zsűrizésére menet. Már szemezgettem vele, de így tetszik a legjobban. A március azonban elég pörgős hónap volt, valahogy kimaradt ez a kép is.

Április
Az élet jelene - Flórián tér, 2010. április 3.  Az a hónap annyi minden másról szólt, sehogy sem fért sehová…

Május
Alkony a repcén - Pacsmag, 2010. május 7.Eddig eléggé lokálpatriotikusan hat ez a visszaemlékezés, de garantálom, hogy – némi kitérő ellenére – továbbra sem lesz másképp. A május az első hónap volt az évben, mikor messzebbre is kimozdultam. Pacsmagi összeállításaimból (+júniusban az Elmaradás) nem is tudom, miért hagytam ki ezt a képet…

Június
Andalgók - Óbuda, 2010. június 24.Egész addig nagyon szerettem ezt a képet, amíg rá majd egy héttel szerencsém nem lett egy másik, majdnem ugyanitt készülthez, ami aztán fel is került egy júliusi bejegyzésbe.

Július Parajkrémleves - Óbuda, 2010. július 11.Valamelyik kedves gasztroblogger leányzónál szaladtam bele a Vágó-féle parajkrém levesbe, ami nagyon megtetszett. Vállalkoztam is, hogy összecsapok egyet, aminek a nőcik nagyon örültek. Én aztán már  kevésbé, mert például júliusban nem kaptam körtét, pedig Pityu azt ír elő. Ezen persze nem kedvetlenedtem el. Almát, őszibarackot igen és garantálhatom, hogy nagyon dögös lett velük (szerintem jobb is). Már nem tudom, pontosan hogyan készült. Azt tudom, hogy fokhagyma tuti több volt benne, mint amit a Pista előírt, de nálam konyak is került bele, meg irdatlan sok tejszín. ( A leves alatt meg kazalnyi, szélesre reszelt füstölt sajt.) Azt hittem megjegyzem a receptet, így nem írtam le, de már egy hét múlva nem emlékeztem a mennyiségekre, így kimaradt a bejegyzés, pedig még fotó is készült ebből a célból. Igaz nem olyan, amit szeretettem volna, a lányom éhesebb volt, vagy kíváncsibb, mire kijöttem a géppel, már kézzel összetörte a pirítós karikákat, pedig egészben akartam ráültetni. (Lehet, hogy ezért ment a kedvem el a poszttól?)
Azt azonban elkönyveltem, hogy csapnivaló gasztroblogger lennék, meg is hagyom az aranyos hölgyeknek a kommunikáció ezen területét. Minden elismerésem az alaposságuk miatt. Ellenben gondolkodom egy agglegényeknek, vagy szinglipasiknak szóló ilyesmin, Kicsorbult Fakanál címen. Legyen rá időm jövőre…

Augusztus
Zászló trió - Újpest, augusztus 27.Fény- és expozíciós tanulmánynak készült ez a kép az Újpesti Fő tér István úti frontján. Elég kemény, kora délutáni fényben. Csupán azt akartam demonstrálni, hogy HDR eljárás nélkül is lehet nagy kontrasztviszonyokat kiegyenlíteni, jó RAW konverterrel és -technikával. Valószínűleg lusta voltam megírni hozzá a szöveget…

SzeptemberÉgi akvarell - Óbuda, 2010. szeptember 1. Minden reggel az első dolgom, kimenni az erkélyre, megnézni az időt. Ez nyáron néha elég érdekes, mert olyankor egy szál mosolyban alszom, és erről hajlamos vagyok megfeledkezni. De még nem volt baleset a felüljárón. (No igen, nem vagyok egy Bel Ami :)
Lehet, hogy érdemes lenne minden reggelt megörökíteni, mert nem emlékszem egyformákra. Valami mindig más, ha csak egy kicsit is. És akkor hol vannak a viharok, az esték és a havak? Az idei népes termésből talán ezt szeretem a legjobban. Talán azért, mert az első a Mátyás-templom renoválásának befejezése után.

Október
Ünnep helyett - Fő tér, 2010. október 23.Október… Két bejegyzésre futotta. Még nem volt itt a tél, de már betakart a hó. Pedig talán a legtermékenyebb hónapom volt fotó szempontból is. Ezt persze Fecónak is köszönhetem, mert tele volt tanulás- és terepvággyal. Csak mindent feldolgozni nem nagyon volt időm. Ezt a képet nagyon szeretem. A Fő tér egyik renoválásra váló kapuja a háttér. Az egésznek olyan elmúlásderemény hangulata van számomra…

November
Egres oldal - Mátrakeresztes, Mátra-hg.2010. november 5.November elején kicsit kiengedtem. Két napra elbújtunk Fecóval a Mátrában és a Bükkben. Pár képet láthattatok a szarvaskői reggelről is, amik ezen az úton készültek.  Még sok feldolgozatlan kép van abból az időszakból, de valahogy ezt szeretem a legjobban… Talán azért, mert nagyon megkínlódtam a megfelelő nézőponttal a szúrós, de annál sűrűbb aljnövényzetben.

December 
Csipkés lejtő - Újlaki-hegy, 2010. december 30. Az év utolsó hónapja a G12 jegyében telt. (Persze az Ünnepváráséban is, úgy 20-a után.) Ennek az öreg tesó örülhetett is, mert kicsit kímélőre lett fogva. Tegnap is elég reumásan nyekergett a Szurdokban. Ezt a hónapot nem visszatekintéssel, elmaradt képpel szeretném illusztrálni, hanem egy ma, frissen, egyik kedvenc helyemen, az  Isten Virágoskertjében készülttel
Még a Szilveszter hátra van…
Töltsétek vidáman, akikkel jól érzitek magatokat!
Kedves Barátaim! Boldog Újévet, továbbra is szép fényeket, homogén háttereket, jobbnál-jobb képeket, verseket, írásokat és ételeket!

13 megjegyzés:

  1. Boldog Új Évet Neked és a családodnak János! Békét, nyugalmat, sikereket és sok-sok szeretetet kívánok!!! Jó fényeket és - tudod miért! - nagyon, nagyon sok eredményt és sikert a fotózásban és a fotós munkában!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Feri! Csak ugyanezeket kívánhatom én is Neked, családodnak és magunknak is! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. És az év "legszebb" blogrészlete Tőled:

    "Minden reggel az első dolgom, kimenni az erkélyre, megnézni az időt. Ez nyáron néha elég érdekes, mert olyankor egy szál mosolyban alszom, és erről hajlamos vagyok megfeledkezni. De még nem volt baleset a felüljárón."

    A térdem csapkodtam a röhögéstől! :)

    VálaszTörlés
  4. Jó, hogy pótlólag kitetted ezeket a képeket! Május, szeptember, október, november: a kedvenceim.

    VálaszTörlés
  5. tetszik ez a visszapillantás az évre. a kicsorbult fakanál klassz ötlet. egy olvasód már tutira lenne, pedig sem szingli, sem agglegény nem vagyok;)

    különben pedig boldog és sikerekben gazdag + egészséges új évet!

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy utólag kiraktad ezeket a képeket, mert sok-sok jó képről van szó, és kár lett volna ha a "fiókban" maradnak. Az októberi a favoritom, de szinte mindegyik tetszik valamiért.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a látogatásotokat és a véleményeket!

    VálaszTörlés
  8. Szép visszatekintés, így a fotókon keresztül! Boldog új évet neked is, János!

    VálaszTörlés
  9. Boldog Újévet!
    A novemberi "kimaradt" kép a kedvencem. Nehéz erdőt fotózni nagyon... :)
    Remélem az idén is sokat fotózol majd.

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű a novemberi, még ott van az ősz melegbarna érintése és a tél kékjének friss csípős borzongató érintése, tetszik.

    VálaszTörlés
  11. Nektek is Szilárd, Béla! (Lám még emlékszel... :)
    Köszönöm Lili!

    VálaszTörlés
  12. Május, szeptember, októrber, november, december a kedvencek :o) a nagy kedvenc az október :o)csodás!!!Szívből gratulálok János!

    VálaszTörlés
  13. Az is sokat elárul, hogy valaminek ilyen fotók maradtak ki. Sokaknak ezek lennének az év nagybetűs fotói ;)
    A kedvencek: március, április, október, november.
    Hasonlóan termékeny évet idén is!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails