2010. április 30., péntek

Óbuda gyertyái

Ilyentájt, április-május fordulóján mindig ünneplőbe öltözik szűk hazám, Óbuda. És ettől az én lelkem is. Majdnem hogy karácsonyi hangulatom van. Pedig azért ilyenkor már elég távol érezzük a telet. Csakhogy, Karácsonykor mi díszítjük gyertyákkal a fenyőket, míg ilyenkor a Természet a vadgesztenyefákat. És hol van a mi díszítési kultúránk ahhoz képest, ahogy a Tavasz pompába öltözteti ezeket a nagyszerű fákat? Radnóti Miklós vall erről gyönyörűen Naptár című versében:

„Szirom borzong a fán, lehull,
fehérlő illatokkal alkonyul.

A hegyről hűvös éj csorog, lépkednek benne lombos fasorok.

Megbú a fázós kis meleg,

vadgesztenyék gyertyái fénylenek.”  
 

(Óbuda, 2010. április 29.)Óbuda gesztenyefáiról is híres. A Péter-Pál plébánia körüli parkot a szentséges környezet mellett a méltóságteljes fák is különleges hangulatúvá varázsolják.
A Kiscelli-lejtő és -parkerdő sajátságos töltését a gesztenye-fáknak (is) köszönheti. Az én szívemhez mégis a Szentlélek tér fái állnak a legközelebb. Talán azért, mert szinte mindennap látom őket. Utam ott vezet el hazáig (vagy a Polgárig), akár a villamostól, a HÉV-től vagy valamelyik busztól jövök. Ha reggel munkába megyek, nem szeretek a téri villamosmegállóba menni, mert ott mindig nagy a tömeg. Ilyenkor azonban inkább vállalom a kényelmetlenséget, csak azért, hogy gyönyörködhessek a fehérbe öltözött fák nemes pompájában.
gyeszetnye_2 Fotózom is őket, természetesen. Nem is tudom mennyi kép lapul a digitális archívumban, a legtöbb azonban magamnak készül. Annyira eleven a látvány, hogy nagyon nehéz ellenállni a komplex behatásoknak. Sokszor nem is akarok. Nem keresem a "képet", hagyom, hogy elragadjon egy-egy hangulat. Ha nincs gép nálam, akkor is elidőzök a fák között. Ez az egyik legszebb időszaka a tavasznak.
Földanya így köszönti előre azokat a gyermekeit, akik maguk is gyermekekkel áldották meg életünket...

8 megjegyzés:

  1. Hihetetlen szép kidolgozás az első fotó.
    El sem hiszem, hogy Nálatok már nyílik a gesztenyevirág, nálunk még csak rügyek vannak a fákon.
    Üdv
    B
    PS: Ma hajnalban voltam kockáséknál, hogy megcsináljam színesben is őket. :)

    VálaszTörlés
  2. :9 Köszi! Pedig a színesben több a munka, ugyanis, lusta voltam kivárni a lámpagyújtást, vagy visszamenni később állvánnyal...

    VálaszTörlés
  3. Nekem meg a második tetszik nagyon. Olyan "ismerős" hangulata van... Olyan, hogy érzem az este illatait, a levegő simogató tavaszmelegét is. Nagyon otthon-kép. Olyan meghitt.
    (Csak sikerült megtalálnom a szót! :) )

    VálaszTörlés
  4. Nekem is a második. Az elsőnel kis hiányérzetem van, no nem a technikai kidolgozás miatt.

    VálaszTörlés
  5. nekem mined a kettö nagyon tetszik. az elsöben az a sok-sok kis gyertya és a kompozíció. a másodiknak pedig a meghittsége. olyan mint amikor a költö este hazafelé megy, a gesztenyefák alatt, a laternák által vetett fényekkel kísérve. (legalábbis én így képzeltem el, ha a nyugatosok verseit olvasva, megjelent elöttem "a költö" képe).

    VálaszTörlés
  6. Köszi a kis idézetet :o) János, illik a képekhez.
    Határozottan a második tetszik jobban, az első számomra rideg :o. jók a fények, de nekem hiányzik belőle a természetesség.
    A technikai megoldásról sajnos nem szólhatok, mert nem értek hozzá, csak mint fotókedvelő látogató írogatok.
    A második hangulata varázslatos :o)
    Gratulálok, Kristina

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Hölgyek :)
    Nekem is a második a szívem. Az első a látvány, míg az meg a kötődés. De a látványban sem akartam a nagy totált bemutatni...

    VálaszTörlés
  8. A leírásból, és a képekből is érezni, hogy valóban szereted őket. Éppen ezért én szívesen megnéznék még pár fotót abból az archivumból ;)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails